02 Φεβ 2026

MIPIM 2026: Η βιωσιμότητα παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για τους επενδυτές ακινήτων

  • RE+D Magazine

Παρά τις αλλαγές στη δημόσια ρητορική γύρω από το ESG, η βιωσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα στρατηγικής για επενδυτές και διαχειριστές ακινήτων παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα κοινή έρευνα των GRESB και MIPIM.

Η έρευνα, που διεξήχθη το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2025 σε περίπου 180 επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων διεθνώς, καταγράφει ότι τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων θεωρούν τη βιωσιμότητα κεντρικό στοιχείο της επενδυτικής ή λειτουργικής τους στρατηγικής, ενώ σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ότι σκοπεύουν να εντείνουν τις σχετικές δράσεις το 2026. Τα ευρήματα έρχονται να αμφισβητήσουν την άποψη ότι η βιωσιμότητα χάνει έδαφος. Αν και το 29% των εταιρειών έχει αλλάξει τον τρόπο που μιλά για τη βιωσιμότητα και το 14% αποφεύγει πλέον τον όρο “ESG”, οι απαιτήσεις επενδυτών και χρηματοδοτών παραμένουν ο ισχυρότερος καταλύτης για δράση.

Τι δείχνουν τα βασικά ευρήματα

  • Το 66% δηλώνει ότι η βιωσιμότητα παραμένει βασικό στοιχείο της στρατηγικής του
  • Μόλις 4% αναμένει να μειώσει τις προσπάθειες μέτρησης και βελτίωσης της βιώσιμης απόδοσης το 2026
  • Το 44% σκοπεύει να κάνει περισσότερα, ενώ το 51% θα διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα
  • Οι απαιτήσεις επενδυτών και δανειστών (49%) αποτελούν τον βασικό οδηγό, ακολουθούμενες από τη δημιουργία αξίας (38%) και τη ρυθμιστική πίεση (29%)

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους κινδύνους που επηρεάζουν τις αξίες των ακινήτων. Σχεδόν 4 στους 10 συμμετέχοντες εκτιμούν ότι οι φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – όπως πλημμύρες, καύσωνες και πυρκαγιές – θα έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στις αποτιμήσεις το 2026. Στο ίδιο επίπεδο κατατάσσονται και οι μεταβολές στη ζήτηση των χρηστών/ενοικιαστών, αναδεικνύοντας μια διπλή πρόκληση για τον κλάδο. Ωστόσο, το βασικό εμπόδιο για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των ακινήτων παραμένει το κόστος. Το 64% αναφέρει ανησυχίες γύρω από κεφάλαια και απόδοση επένδυσης (ROI), ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με όσους επικαλούνται έλλειψη αίσθησης κατεπείγοντος.

Ο Nicolas Boffi, Director του MIPIM, σημείωσε ότι, παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές πιέσεις, «η πρόσβαση σε κεφάλαια εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από αξιόπιστες επιδόσεις βιωσιμότητας, ακόμη κι αν αυτές δεν αποκαλούνται πλέον ESG». Όπως ανέφερε, η βιωσιμότητα θα έχει κεντρικό ρόλο στο MIPIM 2026, ιδίως μέσω της πλατφόρμας Road to Zero, με έμφαση στα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της απανθρακοποίησης και της προσαρμογής. Αντίστοιχα, ο Chris Pyke, Chief Innovation Officer της GRESB, τόνισε ότι «οι επενδυτικοί οδηγοί δεν έχουν αλλάξει», καθώς η βιωσιμότητα παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση κινδύνου, την αξία των περιουσιακών στοιχείων και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο MIPIM 2026 (9–13 Μαρτίου, Κάννες), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 20.000 στελέχη από 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων θεσμικών επενδυτών που διαχειρίζονται περισσότερα από €4 τρισ. σε περιουσιακά στοιχεία.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι από εφέτος η MIPIM εισάγει και το RE-Family Summit, ένα νέο κλειστό forum για family offices και θεσμικούς επενδυτές, με στόχο τον στρατηγικό διάλογο γύρω από τις επενδύσεις σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές ακινήτων.




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree