03 Φεβ 2026

Ξενοδοχεία: Η «χρυσή» χρονιά δεν γέμισε τα ταμεία

The increase in revenues failed to generate corresponding profit growth.

  • RE+D Magazine

In 2025, Greek hotels posted robust revenue growth but only marginal gains in the substance of their financial performance, underscoring that the sector’s expansion is relying increasingly on pricing power rather than on demand growth.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Greek Hospitality Industry Performance  της GBR, οι συνολικές πωληθείσες διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 8,0 εκατ. το 2025, αυξημένες μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το 2024. Αντίθετα, τα συνολικά έσοδα του κλάδου αυξήθηκαν κατά 7,4% και διαμορφώθηκαν κοντά στα €2,0 δισ., από €1,8 δισ. το 2024 και €1,6 δισ. το 2023. Η απόκλιση αυτή αποτυπώνει με σαφήνεια τη στροφή του κλάδου προς τη μεγέθυνση μέσω τιμών, σε ένα περιβάλλον όπου η πληρότητα δείχνει σημάδια κορεσμού.

Η εικόνα διαφοροποιείται ανά αγορά. Η Αθήνα αναδεικνύεται ως η πλέον ανθεκτική ξενοδοχειακή αγορά, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή της μετάβαση σε προορισμό δώδεκα μηνών. Το 2025, οι επιδόσεις των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας ενισχύθηκαν κυρίως εκτός υψηλής περιόδου. Τους μήνες Ιανουάριο–Μάρτιο και Νοέμβριο–Δεκέμβριο, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 5,3% και η μέση τιμή δωματίου (ADR) κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, την περίοδο αιχμής Απριλίου–Οκτωβρίου, η πληρότητα υποχώρησε οριακά (-1,2%), ενώ η αύξηση των εσόδων προήλθε αποκλειστικά από άνοδο των τιμών (+2,7%).

Το μοτίβο αυτό ενισχύει την εικόνα μιας αγοράς που εξομαλύνει σταδιακά την εποχικότητά της, βελτιώνοντας την ετήσια αξιοποίηση των ξενοδοχειακών υποδομών, χωρίς όμως να αποφεύγει τις πιέσεις της υψηλής περιόδου.

Πιο σύνθετη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη. Παρά την εντυπωσιακή αύξηση διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της πόλης (+10,7% το 2025), η ξενοδοχειακή αγορά κατέγραψε περιορισμένα οφέλη. Η πληρότητα αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%, καθώς η ενίσχυση της ζήτησης απορροφήθηκε από τη διεύρυνση της προσφοράς, με την είσοδο νέων μονάδων και την επαναλειτουργία ξενοδοχείων. Το RevPAR αυξήθηκε κατά 5,4%, κυρίως λόγω αύξησης της μέσης τιμής δωματίου κατά 4,4%, επιβεβαιώνοντας ότι και εδώ η ανάπτυξη στηρίζεται περισσότερο στην τιμολόγηση παρά στον όγκο.

Στα ξενοδοχεία θερέτρων, το 2025 χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα στην πληρότητα σε σχέση με το 2024. Αν και το πρώτο τρίμηνο παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα, η συμβολή του στο σύνολο της χρονιάς παρέμεινε περιορισμένη. Η αύξηση των εσόδων προήλθε και πάλι από τη δαπάνη ανά επισκέπτη: τα συνολικά ημερήσια έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο (POR) αυξήθηκαν κατά 8,9%, ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (PAR) ενισχύθηκαν κατά 8,5%, φτάνοντας τα €273, με κορύφωση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Πίσω από τη θετική εικόνα των εσόδων, ωστόσο, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον έντονης πίεσης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της μεταβλητότητας των τιμών ενέργειας, της στενότητας στην αγορά εργασίας, των αυξημένων μισθολογικών υποχρεώσεων και των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αύξηση των εσόδων δεν μεταφράζεται αναλογικά σε βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας.

Το πρόβλημα εντείνεται από το φορολογικό πλαίσιο. Μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2025 καταδεικνύει ότι σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων με μικτή τιμή δωματίου €150, το συνολικό φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος — ΦΠΑ, Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση και κοινωνικές εισφορές — φτάνει το 29,8% της τιμής. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο στην Κύπρο και αισθητά υψηλότερο από άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Ενδεικτική της ανισορροπίας είναι και η σχέση μεταξύ κερδοφορίας και κρατικών εσόδων: στην Ελλάδα, το EBITDA των ξενοδοχείων αντιστοιχεί μόλις στο 56,9% των φόρων και εισφορών που αποδίδονται στο κράτος. Πρακτικά, για κάθε €1 λειτουργικής κερδοφορίας, τα ξενοδοχεία αποδίδουν περίπου €1,75 σε φόρους και εισφορές.




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree