02 Οκτ 2026

“Πακέτο” για έργα υποδομών στην Εύβοια

  • RE+D Magazine

Σημαντικό πακέτο έργων υποδομής, οδικής ασφάλειας, αντιπλημμυρικής προστασίας και κοινωνικών υποδομών βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Διρφύων–Μεσσαπίων, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να δρομολογεί παράλληλα νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής.

Κατά την επίσκεψή του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, συνοδευόμενος από στελέχη της Περιφέρειας και τον Δήμαρχο Διρφύων–Μεσσαπίων Αντώνη Σπυρόπουλο, επιθεώρησε έργα που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης και στη συνέχεια παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προγραμματισμό της Περιφέρειας στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026–2030.

Οι παρεμβάσεις σε Πισσώνα, Μίστρου και Στενή

Στην περιοχή του Πισσώνα βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι παρεμβάσεις στον κόμβο της παράκαμψης, η ανακατασκευή της Γέφυρας Πούρνου–Πισσώνα και η οδική παράκαμψη στο Στενό Πούρνου. Στον Μίστρο, δόθηκαν οδηγίες για την επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής της Γέφυρας Μίστρου. Παράλληλα, σχεδιάζεται η διαμόρφωση εναλλακτικού δρόμου πρόσβασης μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των οχημάτων κατά την εξέλιξη των εργασιών.

Στη Στενή ολοκληρώνονται οι εργασίες ανάπλασης χώρων αναψυχής και περιπάτου, οι οποίες υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας και του Δήμου. Στα Ψαχνά, μετά την επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης, ολοκληρώνεται το Κλειστό Γυμναστήριο Ψαχνών, καθώς και το γειτονικό βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Στην περιοχή των Πολιτικών κατασκευάζεται η τρίτη Γέφυρα Πολιτικών, ενώ παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός για την επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου–μαρίνας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε επίσης αναφορά στην τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων για την προστασία από τις μέδουσες, παρέμβαση που, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, συνέβαλε στην αύξηση της προσέλευσης επισκεπτών και της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η παράκαμψη Χαλκίδας–Νέας Αρτάκης–Ψαχνών

Κεντρική θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό καταλαμβάνει η Παράκαμψη Χαλκίδας–Νέας Αρτάκης–Ψαχνών, η οποία, όπως ανέφερε ο Φάνης Σπανός, βρίσκεται πλέον σε φάση κατασκευής. Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία του έργου για τον Δήμο Διρφύων–Μεσσαπίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχουν προβλεφθεί απαλλοτριώσεις για τετράιχνη διατομή. Στο έργο έχει ενταχθεί και η παράκαμψη Ψαχνών–Καστέλλας, η οποία δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Παράλληλα, η Περιφέρεια προχωρά στον ανασχεδιασμό σειράς οδικών έργων με στόχο την καλύτερη σύνδεση και ανάδειξη του ανατολικού παραλιακού μετώπου της Εύβοιας. Ήδη το υπουργείο Υποδομών υλοποιεί εργασίες στον οδικό άξονα Πήλι–Βλαχιά–Σαρακήνικο.

Πάνω από €40 εκατ. για αντιπλημμυρικά και οδοποιία

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του οδικού δικτύου, συνολικού ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, τα οποία εγκρίθηκαν μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, οι παρεμβάσεις ολοκληρώνονται σταδιακά, έχοντας ήδη επιτρέψει την υλοποίηση σημαντικών έργων, μεταξύ των οποίων και η Γέφυρα Πούρνου, η οποία έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Φράγμα Ψαχνών και Αναπτυξιακό Σχέδιο Δίρφυος

Στο μέτωπο των υδατικών υποδομών, ο Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στο Φράγμα Ψαχνών. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, βρίσκεται υπό μελέτη το Αναπτυξιακό Σχέδιο Δίρφυος, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση, προκειμένου να καθοριστούν συγκεκριμένες προτεραιότητες, έργα και δράσεις για την περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι παρεμβάσεις προσβασιμότητας στις Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργούν στα Ψαχνά, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Στον τομέα της υγείας, το Κέντρο Υγείας Ψαχνών ενισχύεται με τετρακίνητο ασθενοφόρο, στο πλαίσιο της δράσης της Περιφέρειας για την προμήθεια 34 νέων ασθενοφόρων μέσω του ΕΣΠΑ.

Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας στην περιοχή

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης παρουσίασε το σύνολο των έργων και δράσεων που χρηματοδότησε, ολοκλήρωσε ή υλοποιεί η Περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Οικίας Κριεζώτη και η επισκευή του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, που έχουν ολοκληρωθεί, ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου Πολιτικών, καθώς και η τοποθέτηση νέων χλοοταπήτων στα γήπεδα Πούρνου και Καθενών.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στην Άτταλη, ενώ υλοποιούνται κοινωνικές δράσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Διρφύων–Μεσσαπίων.

Το σύνολο των παρεμβάσεων εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 2026–2030, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της οδικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Εύβοιας.





By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree