24 Ιούλ 2026

Πρόστιμο μαμούθ €890 εκατ. από την ΕΕ στη Google. Το τελεσίγραφο των 60 ημερών

  • RE+D Magazine

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους €890 εκατ. στη Google, κρίνοντας ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός παραβίασε τις διατάξεις του Digital Markets Act (DMA), ευνοώντας συστηματικά τις δικές του υπηρεσίες στις αναζητήσεις και περιορίζοντας την ελευθερία των προγραμματιστών εφαρμογών να επικοινωνούν με τους χρήστες τους.

Η απόφαση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει νέο γύρο εμπορικών δασμών έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024 και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις εφαρμογής του DMA, του νέου ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου που επιβάλλει αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου, €460 εκατ. , αφορά τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης της Google. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εταιρεία έδινε συστηματικά προνομιακή προβολή στις δικές της υπηρεσίες, όπως Google Shopping, Google Hotels και Google Flights, υποβαθμίζοντας την προβολή ανταγωνιστικών πλατφορμών στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η πρακτική του λεγόμενου self-preferencing είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο της πολύχρονης αντιμονοπωλιακής υπόθεσης Google Shopping, η οποία επικυρώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024. Με τον DMA, η συγκεκριμένη απαγόρευση ενσωματώθηκε πλέον ρητά στη νομοθεσία, επιτρέποντας ταχύτερη επιβολή κυρώσεων χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες του παραδοσιακού δικαίου ανταγωνισμού.

Το υπόλοιπο πρόστιμο, ύψους €430 εκατ. σχετίζεται με τις πολιτικές του Google Play Store. Η Επιτροπή έκρινε ότι η εταιρεία εμπόδιζε τους δημιουργούς εφαρμογών να ενημερώνουν τους καταναλωτές για φθηνότερες προσφορές ή εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής εκτός του οικοσυστήματος της Google, περιορίζοντας ουσιαστικά τον ανταγωνισμό.

Πέρα από το χρηματικό πρόστιμο, η Επιτροπή διέταξε τη Google να τερματίσει τις επίμαχες πρακτικές εντός 60 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία κινδυνεύει με περιοδικά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και το 5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Η Google απέρριψε τις αιτιάσεις των ευρωπαϊκών αρχών, υποστηρίζοντας ότι οι υπηρεσίες της έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών και ότι οι αλλαγές που απαιτεί η ΕΕ ενδέχεται να υποβαθμίσουν την ποιότητα των προϊόντων της και να πλήξουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό οικοσύστημα. Ο πρόεδρος Global Affairs της εταιρείας, Kent Walker, χαρακτήρισε την απόφαση πλήγμα για την καινοτομία, σημειώνοντας ότι «η ρύθμιση πρέπει να βελτιώνει τα προϊόντα και όχι να τα καθιστά χειρότερα». Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές αλλαγών τόσο στη μηχανή αναζήτησης όσο και στο Play Store, ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εάν θα ασκήσει έφεση.

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα, καθώς εξελίσσεται παράλληλα με την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις ευρωπαϊκές ψηφιακές ρυθμίσεις εμπόδιο στο διατλαντικό εμπόριο, εξισώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τα υψηλά πρόστιμα προς αμερικανικές εταιρείες με έμμεσους εμπορικούς δασμούς.

Η απόφαση κατά της Google αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα σημείο τριβής στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ιδιαίτερα καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει νέο πακέτο εμπορικών μέτρων μετά τη λήξη του υφιστάμενου καθεστώτος δασμών. Παράλληλα, αναδεικνύει την πρόθεση των Βρυξελλών να εφαρμόσουν στην πράξη το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο εποπτείας των ψηφιακών αγορών, ακόμη και όταν οι αποφάσεις αφορούν τις μεγαλύτερες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.





By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree