Στα ύψη η ζήτηση πολυτελών κατοικιών στη Φλόριντα
Στα ύψη η ζήτηση πολυτελών κατοικιών στη Φλόριντα

Στα ύψη η ζήτηση πολυτελών κατοικιών στη Φλόριντα

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το απόθεμα της Νότιας Φλόριντα διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό των 7.906 μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Miller
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.05.2022

Η προσφορά πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων στη Νότια Φλόριντα δεν είναι απλώς περιορισμένη. Είναι σε ακόμη χειρότερο σημείο.

«Δεν πρόκειται απλώς για μείωση του αποθέματος», δήλωσε στο CNBC ο Jonathan Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Miller Samuel, μιας εταιρείας συμβούλων που παρακολουθεί 14 αγορές ακινήτων στην περιοχή για τη χρηματιστηριακή Douglas Elliman. «Αυτή είναι κατάρρευση».

Αυτό δεν είναι υπερβολή, σύμφωνα με τους αριθμούς. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το απόθεμα της Νότιας Φλόριντα διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό των 7.906 μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Miller. Αυτό είναι χαμηλότερο από έναν μέσο όρο 27.000 μονάδων από το 2017 έως το 2019. Η εταιρεία δεν βλέπει ότι η κατάσταση θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα σύντομα.
«Ακόμη και αν το απόθεμα στην αγορά διπλασιαστεί ή ακόμα και τριπλασιαστεί, η προσφορά θα θεωρείται «χαμηλή» στα περισσότερα μέρη», είπε. Αλλά οι πωλήσεις είναι στο «κόκκινο».

Παρά τον χαμηλό αριθμό διαθέσιμων ακινήτων, το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκαν συνολικές πωλήσεις άνω των 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας το προηγούμενο τρίμηνο κατά περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ορισμένες αγορές πολυτελών κατοικιών σημείωσαν υψηλά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τον Miller.

Οι πέντε κορυφαίες αγορές πολυτελών ακινήτων της περιοχής παρείχαν πάνω από το 45% του συνόλου των πωλήσεων για την περιοχή, ή σχεδόν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Miller για την Έκθεση της Douglas Elliman που δημοσιεύθηκε μέσα στην εβδομάδα. 

1. Παλμ Μπιτς

Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, το Palm Beach εξασφάλισε την πρώτη θέση στη Νότια Φλόριντα με την υψηλότερη μέση τιμή πώλησης πολυτελών κατοικιών. Η πόλη αντιπροσώπευε πάνω από μισό δισεκατομμύριο σε συνολικό όγκο πωλήσεων, σύμφωνα με την ανάλυση του Miller. Η μέση τιμή μιας πολυτελούς μονοκατοικίας στην πολυσύχναστη παραλιακή πόλη ξεπέρασε τα 21 εκατομμύρια δολάρια. (Η πολυτέλεια ορίζεται στην Έκθεση Elliman ως το ανώτερο 10% των πωλήσεων σε μια αγορά.) Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό πόδι ήταν 3.659 $, μειωμένη κατά 2,7% από την τιμή ρεκόρ το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ο αριθμός των πωλήσεων που έκλεισαν το 1ο τρίμηνο ανήλθε συνολικά σε 15, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 67% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση.

2. Miami Beach, Barrier Islands

Το Miami Beach, Barrier Islands, ήταν η δεύτερη πιο ακριβή αγορά πολυτελών κατοικιών στην έκθεση, με 17 deals και μέση τιμή σχεδόν 17,9 εκατομμύρια δολάρια. Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό πόδι ήταν 2.766 δολάρια, από το ρεκόρ των 2.835 δολαρίων που σημειώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων σε όλα τα επίπεδα τιμών στην αγορά ήταν σχεδόν 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, δεύτερος στην περιοχή η οποία συγκέντρωσε 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

3. Coral Gables

Το Coral Gables, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά του κέντρου του Μαϊάμι, ήταν η τρίτη πιο ακριβή αγορά πολυτελών κατοικιών με 15 κλεισμένες συμφωνίες και μέση τιμή πώλησης περίπου 10,6 εκατομμύρια δολάρια, ρεκόρ για την περιοχή. Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό πόδι έφτασε επίσης στο ιστορικό υψηλό των 1.609 δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 33,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Miller.

 4. Fort Lauderdale

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η αγορά του Fort Lauderdale, η οποία παρέδωσε 57 πωλήσεις πολυτελών κατοικιών με μέση τιμή σχεδόν 6,9 εκατομμυρίων δολαρίων και μέση τιμή ανά τετραγωνικό πόδι 1.167 δολαρίων, σύμφωνα με τον Miller, και τα δύο είναι ρεκόρ όλων των εποχών για το Fort Lauderdale.

5. Boca Raton/Highland Beach

Το Boca Raton/Highland Beach ήταν η πέμπτη πιο ακριβή αγορά πολυτελών κατοικιών, με 60 πωλήσεις σε μέση τιμή πώλησης λίγο πάνω από 5,5 εκατομμύρια δολάρια. Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό πόδι των 670 δολαρίων σημείωσε επίσης ρεκόρ για την αγορά. Η αγορά πέτυχε την τέταρτη υψηλότερη πώληση κατοικιών σε όλη τη Νότια Φλόριντα και τιμή ρεκόρ για την πόλη Highland Beach όταν η έπαυλη μπροστά στον ωκεανό στο 2455 S Ocean Blvd., πουλήθηκε για 40 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία της περιοχής.