Νέος ουρανοξύστης στα Τίρανα
Νέος ουρανοξύστης στα Τίρανα

Νέος ουρανοξύστης στα Τίρανα

Η οικιστική ανάπτυξη Hora Vertikale αποτελείται από 13 κλιμακωτούς κύβους.
RE+D magazine
01.02.2024

Το νέο κτίριο που θα κατασκευαστεί στην Αλβανική πρωτεύουσα θα έχει ύψος 140 μέτρων, με προβλεπόμενη έναρξη εργασιών την άνοιξη του 2024, και θα αποτελέσει μια οικιστική ανάπτυξη πάνω από ένα πάρκο με δημόσιες ανέσεις.

Με το κτίριο τοποθετημένο στην αλβανική πρωτεύουσα, το στούντιο OODA θέλει να απασχολεί την τοπική κοινότητα και το περιέγραψε ως "ένα μοναδικό κάθετο χωριό που βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη πράσινη πόλη".

Το στούντιο σχεδίασε 13 κύβους, σε επτά παραλλαγές, με τον καθένα να έχει διαστάσεις 22,5 επί 22,5 μέτρα και ύψος επτά ορόφων – το οποίο αποτελεί το τυπικό ύψος των κτιρίων στα Τίρανα, σύμφωνα με το στούντιο.

ooda-hora-vertikale-tirana-skyscraper-stacked-cubes_dezeen_2364_col_5-scaled.jpg

Τρεις σειρές από τρεις κύβους θα σχηματίσουν τη βάση του κτιρίου, με μερικούς να ξεχωρίζουν και να περιστρέφονται ελαφρώς για να σχηματίσουν στενά κενά. Δύο κύβοι δίπλα-δίπλα θα καθίσουν στην κορυφή, ακολουθούμενοι από δύο μεμονωμένους για να σχηματίσουν ένα κτίριο με ύψος έξι κύβους. «Κάθε κύβος ενσωματώνει μια μοναδική έννοια που σχετίζεται με την τέχνη και εμπνέεται επίσης από την τοπική δημοτική γλώσσα», δήλωσε η OODA.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το κτίριο θα κατασκευαστεί από υλικά που προέρχονται τοπικά από την Αλβανία, με σκοπό τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. «Το αποτέλεσμα είναι ένα κτίριο που αφήνει μόνιμο αντίκτυπο τόσο στους επισκέπτες της πόλης όσο και σε όσους μένουν εκεί», τόνισε το στούντιο.

ooda-hora-vertikale-tirana-skyscraper-stacked-cubes_dezeen_2364_col_7.jpg

Το κτίριο σχεδιάστηκε για να έχει έναν εντυπωσιακό αντίκτυπο στο τοπίο, αποτελούμενο από ένα εξωτερικό που θυμίζει κλιμακωτό μπλοκ και προσφέρει μια διαφορετική οπτική από κάθε γωνία.

Το Hora Vertikale είναι ο πιο πρόσφατος ουρανοξύστης υψηλού προφίλ με ξεχωριστό σχεδιασμό που θα κατασκευαστεί στα Τίρανα, λαμβάνοντας υπόψη και το σχέδιο της Chybik + Kristof για έναν πύργο που θυμίζει καταρράκτη από κόκκινο σκυρόδεμα.

Πηγή: Dezeen