Η Αλήθεια για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η Αλήθεια για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

30.08.2023

Σήμερα το πρωί ήρθε σε γνώση μας, για πολλοστή επαναλαμβανόμενη φορά το τελευταίο διάστημα, δημοσίευμα στο διαδίκτυο το οποίο εκ των πραγμάτων καθίσταται ως αναληθές.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα οι μεταβιβάσεις των ακινήτων που έχουν καταστεί σε χρόνια πλέον «ασθένεια» των ακινήτων, καθώς για την ολοκλήρωση τους απαιτούνται πλέον από 3 μήνες μέχρι και ένα χρόνο , από 1η Νοεμβρίου 2023 θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας μέσα σε 3 με 4 ημέρες και θα διευκολύνουν την ζωή των πολιτών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική καθώς για να συμβεί μια τέτοια συνθήκη θα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις οι οποίες προς ώρας αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός :

1.H ταχύτερη έκδοση σε πάρα πολλούς Δήμους της Ελλάδας του πιστοποιητικού ΤΑΠ το οποίο είναι απαραίτητο για την μεταβίβαση των ακινήτων.

2.Οι περισσότερες από τις πολεοδομίες της χώρας και ειδικότερα των αστικών κέντρων, για να δώσουν φακέλους αδειών και σχεδίων ακινήτων σε μηχανικούς ή πολίτες έτσι ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη ηλεκτρονική ταυτότητα, καθυστερούν 3 και 4 μήνες με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία να σέρνεται, καθώς από τυχόν ενδεχόμενη νομιμοποίηση που μπορεί να προκύψει η καθυστέρηση μεγαλώνει.

3. Η μελλοντική ψηφιοποίηση των πολεοδομιών θα διαρκέσει χρόνια για να είναι δυνατή η άνασυρση των εγγράφων ηλεκτρονικά.

Καθώς πολύ μεγάλο μέρος πλέον ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται σε διαδικασίας πώλησης είναι προσημειωμένη με δάνεια που διαχειρίζονται servicers και που έχουν εξαγοράσει τα γνωστά funds, η έκδοση μίας και μόνης βεβαίωσης οφειλής ή ακόμα και η παραμικρή συνεννόηση μαζί τους είναι ανέφικτη ακόμα και μετά από μήνες.

Κάθε ακίνητο είναι και μία ξεχωριστή περίπτωση. Ειδικά στην Ελλάδα που οι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανισμοί είναι τόσοι πολλοί και που η διαδικασία των μεταβιβάσεων έχει φορτωθεί με αναρίθμητες βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και αποδεικτικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεμπερδευτεί πλέον ένα ακίνητο για να αλλάξει κάτοχο ιδιοκτήτη.

Πώς λοιπόν θα επιτευχθεί μια επιτάχυνση των διαδικασιών κάτω από τέτοιες συνθήκες;

Από που απορρέει ότι από 1/11/2023 θα γίνονται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων σε 3 με 4 ημέρες;

Δυστυχώς τέτοια δημοσιεύματα μόνο μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας μπορούν να παρουσιάσουν και να θολώσουν το τοπίο.

Ως Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής είμαστε οι πρώτοι που θα χαιρετίσουμε μια τέτοια διαδικασία όταν ολοκληρωθεί καθώς θα διευκολύνει την ζωή πολιτών και επαγγελματιών στο μέγιστο βαθμό αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να παρουσιάζουμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν κάποιοι να είναι. 

Με εκτίμηση 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ 

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΧΑΡΜΠΑΛΗ