Η χριστουγεννιάτικη αγορά κινείται ικανοποιητικά

Η χριστουγεννιάτικη αγορά κινείται ικανοποιητικά

23.12.2021

Με την στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τον 13ο μισθό ενισχύονται και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς πέραν των καθαρών αποδοχών των μισθωτών καταβάλλονται σημαντικές εισφορές τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εργοδότες, παρά τις μειώσεις που επήλθαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Νοεμβρίου από τη βάση δεδομένων ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, το ισοζύγιο θέσεων εργασίας παραμένει θετικό κατά τη διάρκεια του έτους με 136.000 καθαρές προσλήψεις. Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις από τη ρευστότητα του δώρου, βοηθούν σημαντικά κάθε χρόνο τις επιχειρήσεις, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό του επιπλέον εισοδήματος των εργαζομένων επιστρέφει, μέσω της κατανάλωσης, στα ταμεία τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πριν την καταβολή του δώρου 1 στους 4 καταναλωτές πραγματοποιεί τις αγορές με πιστωτικές κάρτες, δηλαδή με δανεικά, ενώ με τη καταβολή του δώρου κάνει χρήση χρεωστικών καρτών και μετρητών.

Οι σοβαρές δυσκολίες ρευστότητας συνεχίστηκαν και φέτος τόσο για τις επιχειρήσεις στο να καταβάλουν έγκαιρα το δώρο, όσο και για τους εργαζόμενους λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, στο να ξοδέψουν ως συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του 13ου μισθού στα καταστήματα, εστιατόρια, ταξίδια και διασκέδαση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύνολο περίπου 2,3 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.162 ευρώ και το μέσο ημερομίσθιο στα 50Euro, το δώρο Χριστουγέννων έδωσε βαθειά οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά. Βεβαίως, κανείς δεν παραγνωρίζει την αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% σε ετήσια βάση, που περιόρισε το διαθέσιμο εισόδημα, με κύριο μοχλό τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 15,9% και 31,7%.

Το συνολικό κόστος του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται στα 2,5 δις ευρώ, με τις συνολικές μεικτές αποδοχές των ασφαλισμένων μισθωτών να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι τελικές καθαρές αποδοχές τους να κυμαίνονται στα 1,7 δισ. ευρώ. Ο 13ος μισθός μπορεί να είναι για τις επιχειρήσεις μια επιπλέον μισθολογική υποχρέωση, που όμως οι εργοδότες ποτέ δεν το θεώρησαν «δώρον - άδωρον», αφού το δώρο Χριστουγέννων, δίνει προστιθέμενη αξία και παρά τις δυσκολίες στη καταβολή του, πάντα επιστρέφει πολλαπλασιαστικά στην οικονομία και την αγορά. Τέλος, ο 13ος μισθός, όπως κάθε άλλο δώρο, που είτε προσφέρουμε, είτε δεχόμαστε, βελτιώνει την ψυχολογία, που έχει εξίσου ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία του τόπου περισσότερο από ποτέ.