Καθοριστικός ο Ιούλιος για τις εξαγωγές

Καθοριστικός ο Ιούλιος για τις εξαγωγές

06.09.2024

Η αρχή του 2ου εξαμήνου είναι ελπιδοφόρα καθότι σημειώνεται αύξηση των εξαγωγών μας τόσο με πετρελαιοειδή όσο και χωρίς, κατά 6,2% και 6,5%, αντιστοίχως. Ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας, ουσιαστικά, καθοριστικός στην επίδραση του συνόλου των εξαγωγών μας, καθότι σχεδόν απορρόφησε τη ζημιά του 1ου εξαμήνου του 2024. Η δυναμική του μήνα κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων μηνών.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί, το γεγονός της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος, κατά 6,6%, κάτι το οποίο αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί με ένα ευρύτερο σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα αποτελεί ένα μόνιμο ανάχωμα στις εισαγωγές, ιδιαίτερα, προϊόντων όπου η Ελλάδα, έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιούλιο του 2024 καταγράφονται αυξητικές τάσεις σε 7 από τους κυριότερους κλάδους.

Πιο συγκεκριμένα, ποσοστιαία άνοδος καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (12,2%), Τρόφιμα (3,5%), Βιομηχανικά (10,1%), Χημικά (4,9%) και Μηχανήματα (12,7%), σε σχέση με τον περσυνό Ιούλιο.

Σημαντικά, όμως, αυξημένες εμφανίζονται και εκείνες των Ποτά & Καπνός (23,6%) και Πρώτων Υλών (25,4%), ενώ των Διαφόρων Βιομηχανικών καταγράφουν ισχνή μείωση (-1,8%). Αντίστροφη είναι η πορεία, των χαμηλών σε αξία εξαγωγών, Λαδιών και Εμπιστευτικών Προϊόντων που μειώνονται κατά -17%, -12% αντιστοίχως, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.