Κύπρος, κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις στο Real Estate

Κύπρος, κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις στο Real Estate

20.06.2024

Η Κύπρος παραμένει κορυφαίος προορισμός για επενδυτές που αναζητούν κερδοφόρες ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων του νησιού, καθώς έχει να προσφέρει ακόμα μια ποικιλία επενδυτικών ευκαιριών.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία αυτή τη στιγμή μπορεί να βρεθεί στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, στην πόλη της Λάρνακας, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο Β για να σώσει το ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού.

Μετά την απώλεια εμπιστοσύνης που οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας μεταξύ του εργολάβου Kition Ocean Holdings και της κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα, η λύση της σύμβασης κρίθηκε αναπόφευκτη.

Η κυβέρνηση έκτοτε ανέκτησε τον έλεγχο του λιμανιού και της μαρίνας και τώρα αναζητά ενεργά νέους επενδυτές για να ολοκληρώσουν αυτό το φιλόδοξο έργο, που είχε χαρακτηριστεί ως το «Ελληνικό της Κύπρου».

Με την ολοκλήρωση του, το ανακαινισμένο λιμάνι και η μαρίνα θα είχαν γίνει κύρια πύλη εισόδου για την Κύπρο, με σημαντικά απτά οφέλη εισφέροντας μεγάλα έσοδα στο ΑΕΠ και συμβάλλοντας στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και των επιχειρήσεών της.

Το έργο εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου €12 δισεκατομμύρια για την κυβέρνηση.

Προβλεπόταν να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας, υπολογίζοντας αυτές που συνδέονται άμεσα με τις λειτουργίες της μαρίνας και τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν καταστήματα στις εμπορικές περιοχές.

Η ανακατασκευή της υπάρχουσας μαρίνας θα μπορούσε να φιλοξενήσει 650 γιοτ και να προσφέρει εγκαταστάσεις όπως επισκευές σκαφών.

Ένα αναβαθμισμένο λιμάνι της Λάρνακας θα μπορούσε να φιλοξενήσει πλοία μήκους έως 450 μέτρων, όπως πολυτελή κρουαζιερόπλοια, σκάφη εξερεύνησης ενέργειας, στρατιωτικά και άλλα εμπορικά πλοία.

Το έργο αναμενόταν να περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, συνεδριακό κέντρο, εμπορικά κέντρα, εκπαιδευτικούς χώρους, ερευνητικά αμφιθέατρα, ιατρική σχολή, κολέγιο τουρισμού και πανεπιστήμιο περιβάλλοντος και ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η πόλη του Ζήνωνα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες καθώς έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για γραφεία και ξενοδοχεία. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δημοτικές αρχές της πόλης έχουν λάβει τουλάχιστον 25 αιτήσεις για άδειες οικοδομής για ξενοδοχειακά έργα τον τελευταίο χρόνο.

Ξεχασμένα διαμάντια

Η Κύπρος όμως έχει και κάποια ξεχασμένα διαμάντια που περιμένουν να ξαναβρούν τη λάμψη τους. 

Ένα τέτοιο διαμάντι είναι το κάποτε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο City Plaza στην πρωτεύουσα, όπου οι λίγο μεγαλύτερες γενιές πέρασαν ώρες από στα καταστήματα, τα καφέ και τα εστιατόρια.

Σήμερα, αυτό το αστικό αρχιτεκτονικό κόσμημα περιμένει επενδυτές να κάνουν την κίνηση τους, καθώς το ακίνητο έχει αποκτήσει νέα αξία με τον πύργο 360 της Cyfield και την αναμόρφωση της Λεωφόρου Μακαρίου, στην οποία βρίσκεται.

Το ακίνητο προσφέρει στους επενδυτές μια πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών υψηλής απόδοσης.  Μπορεί να αναζωογονηθεί ως κόμβος μικτής χρήσης, συνδυάζοντας καταστήματα και γραφεία.

Το ακίνητο, στρατηγικά τοποθετημένο ακριβώς στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Τρυπιώτη της Λεωφόρου Μακαρίου – τον πιο κεντρικό και εμπορικό δρόμο της πόλης, είναι στην αγορά από το 2022 αφού αποκτήθηκε από τους τρέχοντες ιδιοκτήτες του.

Το City Plaza αποτελείται από τέσσερις ορόφους, με μεμονωμένες μονάδες διατεταγμένες γύρω από περιμετρικούς διαδρόμους, συνδεδεμένους με κάθετη κυκλοφορία και με θέα σε μια μεγαλοπρεπή κεντρική αυλή.

Με συνολική καλυμμένη επιφάνεια 4.669 τ.μ., οι τρεις πρώτοι όροφοι του κτιρίου διαθέτουν 19 καταστήματα, το καθένα με εσωτερική επιφάνεια που κυμαίνεται από 778 τ.μ. έως 943 τ.μ., ο τελευταίος όροφος του κτιρίου είναι ένας ενιαίος χώρος χωρίς διαχωριστικά και με περίπου καλυμμένη επιφάνεια 1.232 τ.μ.

Το City Plaza είναι μέρος του «Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας» και σύμφωνα με τα κίνητρα που προσφέρονται, ο συντελεστής δόμησης θα μπορούσε να αυξηθεί από το τρέχον 250% στο 425%, όπως ορίζεται στο «Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λευκωσίας 2016» και το «Σχέδιο Κινήτρων 2016-2019 (για χώρους στάθμευσης δημόσιας χρήσης)».

Ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας

Την περασμένη Τετάρτη, ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group (HHG), ιδιοκτήτης και διαχειριστής εννέα κορυφαίων ιδιωτικών νοσοκομείων σε Ελλάδα και Κύπρο, πρόσθεσε το American Medical Center και το American Heart Institute στη Λευκωσία στο χαρτοφυλάκιο του.

Το AMC, που ιδρύθηκε αρχικά ως «American Heart» το 1999 και αργότερα επεκτάθηκε για να γίνει πλήρες νοσοκομείο, προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο του HHG στη Λευκωσία, μαζί με το Νοσοκομείο Απολλώνιο και το Αρεταίειο, συμβεβλημένα μέρη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ).

Ταυτόχρονα, τα αρχεία δείχνουν ότι από το 2021, δώδεκα νέα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν ζητήσει άδειες για ίδρυση και λειτουργία στην Κύπρο.  

Η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) την 1η Ιουνίου 2019, έχει δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα υγείας της Κύπρου.

Χαμένες Ευκαιρίες

Η Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων είχε ετοιμάσει πρόταση, το 2018, για τη μετατροπή της περιοχής του παλιού αεροδρομίου σε «πόλη αεροδρομίου».

Τα σχέδια περιλάμβαναν ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, εμπορικό κέντρο και εκθεσιακούς χώρους για logistics.

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε σε μεγάλες εκθέσεις και συνέδρια ακινήτων όπως η έκθεση MIPIM στις Κάννες, προσελκύοντας σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Marriott Hotels και διαφόρων εταιρειών logistics.

To έργο προσέκρουσε σε κυματοθραύστη, όταν η κυβέρνηση δεν συμφώνησε σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από αυτό που προσφέρθηκε στους διαχειριστές του Αεροδρομίου Λάρνακας, Hermes Airports.

Το συμπέρασμα, είναι ότι το νησί έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στους επενδυτές σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, απωθώντας τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στον πληθωρισμό.