Μακάρι να υπάρξει στην Αθήνα "κίνημα τραπεζοκαθισμάτων"

Μακάρι να υπάρξει στην Αθήνα "κίνημα τραπεζοκαθισμάτων"

22.08.2023

Χαίρομαι πολύ που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα κι ας ακούγονται και μερικές... ουτοπίες. Εμείς, εδώ και χρόνια, έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην καρδιά της.

Στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια δίνεται η μάχη για ελεύθερο ποιοτικό και πράσινο δημόσιο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ενέταξε την αναζωογόνηση και τη φροντίδα των αστικών ”πνευμόνων” της πρωτεύουσας, όπως του Λυκαβηττού και του Εθνικού Κήπου, αλλά και τη δημιουργία νέων μεγάλων πάρκων -ενδεικτικά στο Κοροπούλη όπου κατεδαφίστηκε ένα παλιό εργοστάσιο και δημιουργείται ένα νέο σύγχρονης γενιάς πάρκο, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, το πάρκο Έλενας Βενιζέλου, αλλά και το κλιματικό έργο της Πανεπιστημίου με τη φύτευση δεκάδων νέων δέντρων και τη χρήση ψυχρών υλικών. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εμβληματική Διπλή Ανάπλαση που θα προσφέρει εκτός από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και δύο μεγάλους χώρους πρασίνου σε αντίστοιχα δύο εξαιρετικά επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, στον Βοτανικό και τους Αμπελόκηπους.

Ο Δήμος Αθηναίων θα αγοράσει την έκταση που σήμερα καταλαμβάνει ο σταθμός των ΚΤΕΛ στη Λιοσίων, όπου εκεί μελλοντικά θα δημιουργηθεί ένα πράσινο πάρκο νέας γενιάς, συνολικής έκτασης δέκα στρεμμάτων.

Βασικός πυλώνας η καθαριότητα

Η καθαριότητα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του έργου της δημοτικής αρχής καθώς είναι μέτρο για την ποιότητα ζωής στην πόλη. Η Αθήνα είναι πιο καθαρή από ποτέ, ωστόσο μπροστά μας, έχουμε να ανεβούμε ένα "βουνό". Ο Δήμος δίνει έμφαση και στην ανακύκλωση και έχει ήδη διπλασιάσει τους στόχους και προχωρεί με γρηγορότερους ρυθμούς.

Ο Δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορύπανσης, που παρουσιάζεται σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, στις οποίες συγκεντρώνονται πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσπαθεί να το αντιμετωπίσει και η προσπάθεια που γίνεται είναι αντίστοιχη. Είχαμε πει και πέρυσι ότι ”το Γκάζι δεν θα γίνει Μύκονος” και δεν έγινε. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά ”Γκάζια” μέσα στην Αθήνα για τα οποία χρειάζεται να δούμε ξανά, συνολικά, το θεσμικό πλαίσιο.

Το κίνημα των τραπεζοκαθισμάτων

Μακάρι να υπάρξει κι ένα ”κίνημα τραπεζοκαθισμάτων”. Θα ήθελα πάρα πολύ να το δω. Στην πραγματικότητα είναι ένα κίνημα για τη νομιμότητα. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει λάβει τα αυστηρότερα μέτρα κατά του φαινομένου, σφραγίζοντας επιχειρήσεις που κατ' εξακολούθηση παρανομούν. Μετά από αίτημα του Δήμου προς την κυβέρνηση, ψηφίστηκε πριν από τις εθνικές εκλογές, μια νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία πέρα από το πρόστιμο, προβλέπεται και σφράγιση του καταστήματος. Έχουμε κάνει δεκάδες σφραγίσεις από τότε που ισχύει αυτός ο νόμος, εδώ και 6-8 μήνες και τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε σιγά-σιγά τη συμμόρφωση. Προφανώς χρειάζεται χρόνος. Μην αδικούμε, όμως, όλους τους επαγγελματίες. Υπάρχουν και πολλοί καλοί επαγγελματίες. Αισθάνομαι την ανάγκη να το πω, γιατί δεν πρέπει οι λίγοι κακοί επαγγελματίες να χαλούν την εικόνα για τους πολλούς καλούς επαγγελματίες.

πηγή: ΕΡΤ