Μέτρα ΔΕΘ: Τα θετικά, τα αρνητικά και τα... ξεχασμένα
Προς θετική κατεύθυνση εκτιμούμε ότι θα κινηθεί το πλέγμα μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τη στέγη κατοικίας, η ΠΟΜΙΔΑ όμως θεωρεί απαραίτητο να επισημάνει τόσο τις αρνητικές πλευρές τους όσο και το ότι σημαντικά μέτρα που έχουμε προτείνει, συχνά χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, παραμένουν χωρίς την αναγκαία άμεση ανταπόκριση.
Συγκεκριμένα:
Για τη στέγαση των φοιτητών ήταν θετικό ότι ανακοινώθηκαν:
*Ο διπλασιασμός του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου, για 50.000 φοιτητές, για συστέγαση που είναι και ο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης ώστε να μειώνεται το κόστος για τις οικογένειές τους.
*Η ανέγερση σύγχρονων φοιτητικών εστιών 8.150 θέσεων στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής, μιά χρόνια παράλειψη του Κράτους μας απέναντι στη νεολαία του.
Όμως το φοιτητικό, όπως και κάθε επίδομα ενοικίου, θα πρέπει να καταβάλλεται κατευθείαν στον δικαιούχο ιδιοκτήτη, όπως προβλεπόταν και γινόταν παλαιότερα, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο καταβάλλεται από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Για την απάμβλυνση της πίεσης στον τομέα της στέγης κατοικίας, μέσω της αγοράς, ανακαίνισης και κατασκευής κατοικιών, και όχι με ενοικιαστασιακά μέτρα τα οποία θα είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για όλους, και προεχόντως για τους ενοικιαστές, ανακοινώθηκαν τα εξής σημαντικά μέτρα, των οποίων βεβαίως περιμένουμε την επί μέρους εξειδίκευση:
* Η αγορά κατοικίας σε αστικές περιοχές με παλαιά κτίρια από 10.000 νέους ηλικίας μέχρι 39 ετών μέσω άτοκης δανειοδότησης με κονδύλι 500 εκ. ευρώ από συγχρηματοδότηση κράτους και τραπεζών.
* Η δημιουργία νέου προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» όπου έως 20.000 νέοι δικαιούχοι ιδιοκτήτες κατοικιών θα λάβουν έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις σ΄αυτές, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.
* Η ανακαίνιση τουλάχιστον 10.000 κλειστών διαμερισμάτων μέσω της χορήγησης κρατικής επιδότησης μέχρι 10.000 ευρώ (ήτοι έως και το 40% του κόστους) προς τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου στη συνέχεια να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
* Η κατασκευή και προσφορά νέων κατοικιών στην αγορά για εκμίσθωση μέσω της ανοικοδόμησης από ιδιώτες με αντιπαροχή κρατικών αναξιοποίητων ακινήτων.
Όμως ο διπλασιασμός του ορίου απόκτησης της GOLDEN VISA σε 500.000€, εκτός της βέβαιης μείωσης των εισαγομένων στη χώρα κεφαλαίων, υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό της ραγδαίας μέχρι τώρα ανακαίνισης των μικρών διαμερισμάτων στις παλαιές αστικές συνοικίες.
Θετικά επίσης είναι και τα μέτρα:
* Για την οικοδομική δραστηριότητα γενικότερα, η ετήσια παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. και
* Για το ενεργειακό, η χρηματοδότηση της κατασκευής 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις κλπ., η οποία κατά την άποψή μας δεν θα πρέπει να υπόκειται σε εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
Πέρα από τα ανωτέρω και παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας, πλειάδα σοβαρότατων αιτημάτων που αφορούν τους ιδιοκτήτες κατοικιών, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, όπως:
-Η μείωση κατά -10% των τριών συντελεστών της κλίμακας φόρου εισοδήματος ενοικίων, της μόνης φορολογικής κλίμακας χωρίς την παραμικρή μείωση, που θα συντελέσει στη μείωση των ενοικίων.
-Η αδυναμία δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων και αγανακτισμένων ιδιοκτητών διαμερισμάτων να τα μεταβιβάσουν ακόμη και με γονική παροχή, όταν έχουν μια μικρή διαφορά εμβαδού με τα γειτονικά τους, γιατί η τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου απαιτεί τις υπογραφές όλων των άλλων συνιδιοκτητών του κτιρίου, το οποίο είναι παράλογο αλλά και πρακτικά αδύνατο.
-Η νομοθέτηση της αυτόματης διακοπής χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού όταν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση του ακινήτου, ώστε να σταματήσουν να πέφτουν στην ανήθικη αυτή κρατική «παγίδα» δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, που δεν το γνώριζαν...
-Η καθιέρωση πενταετούς παραγραφής, όπως ισχύει πλέον στο Δημόσιο, και ανωτάτου προστίμου 50% στις οφειλές των ιδιοκτητών ακινήτων προς τους Δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
-Η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας έκδοσης οικομικών αδειών στα αγροτεμάχια κάτω των 4.000 τ.μ., η οποία λήγει τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή τους.