Οι επενδύσεις σε ακίνητα δίνουν ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομίας

Οι επενδύσεις σε ακίνητα δίνουν ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομίας

Είναι παραγωγικές επενδύσεις με θετική ώθηση στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.
21.06.2024

Οι επενδύσεις στα ακίνητα έχουν πολλαπλασιαστική θετική επιρροή στην ανάπτυξη και στις τοπικές οικονομίες. Είναι παραγωγικές επενδύσεις με θετική ώθηση στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.  

Η παρανόηση για τις τουριστικές επενδύσεις

Υπάρχει μια διαδεδομένη παρανόηση σχετικά με τις δυνατότητες, τις προοπτικές και το κόστος των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αυτή αφορά στο πολεοδομικό πλαίσιο: «Υπάρχει μια πλάνη ότι η Μύκονος δεν έχει αυστηρό πολεοδομικό πλαίσιο, όταν με βάση την τοπική ΖΟΕ το 65% του νησιού δεν μπορεί να δομηθεί, ενώ σε άλλα νησιά όπως η Ίος ή η Τζιά και η Πάρος η έκταση στην οποία απαγορεύεται η δόμηση είναι μόλις το 20 ή 30% του νησιού». Το πρόβλημα δεν έγκειται στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, αλλά στην εφαρμογή του.

Υπάρχει αναγκαιότητα μιας ρεαλιστικής προσέγγισης του δημόσιου τομέα απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις. Για να παραμείνουν οι θεσμικοί επενδυτές στην Ελλάδα, χρειάζεται μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των ιδιωτικών επενδύσεων από το Δημόσιο με επιτάχυνση των διαδικασιών και με προτεραιοποίηση εκείνων που δεν ζητούν επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα ή περιβαλλοντικές παρεκκλίσεις. 

Η Southrock και οι επενδυτές της έχουν επενδύσει 300 εκατ. ιδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, με σχέδια να επενδύσουν ακόμη περισσότερα, έχοντας εμπιστοσύνη στη δυναμική και στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Χρειάζονται σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οριζόντια μέτρα που στοχεύουν να τιμωρήσουν τους παράνομους, στην Ελλάδα τιμωρούν τελικά τους νόμιμους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα αρνητικό track record αβεβαιότητας για την χώρα με αρνητικό αντίκτυπο για την προσέλκυση επενδύσεων.