Οι επιτυχίες δεν είναι λόγος εφησυχασμού αλλά κίνητρο εγρήγορσης

Οι επιτυχίες δεν είναι λόγος εφησυχασμού αλλά κίνητρο εγρήγορσης

04.12.2023

Ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο της αποστολής του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, καταθέσαμε τις, πάντα τεκμηριωμένες και με στοιχεία, προτάσεις μας, όπως επίσης, αναδείξαμε τις θέσεις μας και στη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ.

Με αφορμή αυτό τον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει είναι η σωστή στιγμή για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή σειρά τους. O τουρισμός είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας. Επιδεικνύει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα μέσα σε διασταυρούμενες κρίσεις, το ελληνικό ξενοδοχείο συνεχίζει την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία.

Στο σημείο αυτό oι επιτυχίες δεν είναι λόγος εφησυχασμού αλλά κίνητρο εγρήγορσης. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε έναν κόσμο βέβαιης αβεβαιότητας, από τις γεωπολιτικές εντάσεις δύο εν εξελίξει πολέμων στην ευρύτερη γειτονιά μας μέχρι την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω του πληθωριστικού κύματος. 

Η κλιματική κρίση

Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Οι επιπτώσεις της έγιναν περισσότερο παρά ποτέ ορατές αυτό το καλοκαίρι και κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει μια νέα πραγματικότητα που δημιουργεί πελώριους κινδύνους αλλά και ευκαιρίες, υπό προϋποθέσεις. Μάλιστα η HOTREC (ένωση Ευρωπαίων ξενοδόχων) πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2024 στη Ρόδο, το πρώτο Άτυπο Φόρουμ όλων των φορέων του τουρισμού της Ευρώπης με αποκλειστικό αντικείμενο την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Με το βλέμμα στραμμένο στο τέλος ανθεκτικότητας το ξενοδοχείο δεν είναι ”λεφτόδεντρο” για τις εισπρακτικές ανάγκες των κρατικών ταμείων. Χρειάζεται μια ολιστική οπτική, καθώς η ”εύκολη λύση” των φόρων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Βραχυχρόνια μίσθωση

Το θέμα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν είναι μόνο θέμα ανταγωνισμού, που προσπαθεί ως ένα βαθμό να αντιμετωπίσει το προς ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι πρωτίστως θέμα υγιεινής και ασφάλειας των επισκεπτών και των κατοίκων όπως και ζήτημα ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος που αντανακλά την εικόνα της χώρας. Γι’ αυτό και χρειάζονται λειτουργικές προδιαγραφές που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο. Όπως επίσης είναι μείζον θέμα το στεγαστικό πρόβλημα που πυροδοτείται από την έλλειψη ακινήτων λόγω μακροχρόνιων μισθώσεων και την εκτόξευση των ενοικίων. 
Ιδιαίτερη σημασία έχει η επόμενη μέρα στα ξενοδοχεία, που σημαίνει ποιότητα, ενεργειακή και τεχνολογική αναβάθμιση, ταυτόχρονα με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού (upskilling - reskilling). Σε αυτή την προσαρμογή εν κινήσει δεν θα πρέπει να μείνει κανένας πίσω. Γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία μικρών κατηγοριών που είναι η ψυχή της ελληνικής φιλοξενίας, πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία με τα υπόλοιπα, προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα της μετάβασης προς το αύριο. Τέλος όσον αφορά στην επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τονίζεται η ανάγκη για ένα οριζόντιο σχέδιο υποδομών. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις ελλείψεις υποδομών και στην αδυναμία προορισμών να διαχειριστούν σωστά την καθημερινότητά τους. Ούτε μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα αυτά ”κάτω από το χαλί” και πάνω στο ”χαλί” να έχουμε μόνον τις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες.