Στα €700 δισ. το κόστος της κλιματικής αλλαγής έως το 2100
Το κόστος έχει υπολογιστεί σε σταθερές τιμές.
Στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ θα φθάσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας μέχρι το 2100.
Οπως δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, στην Ακαδημία Αθηνών, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών αυτό το κόστος έχει υπολογιστεί σε σταθερές τιμές με βάση τη σχετική Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και το αρνητικό σενάριο μη ανάληψης πρωτοβουλιών, με καταστροφικές συνέπειες.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ενώ έκανε λόγο για έως τώρα αποτυχία της αγοράς στην αντιμετώπισή του, καθώς οι αγορές δεν «βλέπουν» τόσο μπροστά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, δε, ότι πρόκειται να αποτελέσει, σε περίπτωση μη δράσης, τη «μητέρα όλων των αποτυχιών της αγοράς».
«Οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου έχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο για το πρασίνισμα της οικονομίας», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη παροχής κινήτρων και αντικινήτρων για ώθηση σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ταυτόχρονη αποθάρρυνση δραστηριοτήτων και μορφών ενέργειας που προκαλούν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.
Ο διοικητής της Τραπεζης της Ελλάδος επεσήμανε ότι «οι αλλαγές στο κλίμα αλλάζουν τις τιμές και οι συναρτήσεις αντίδρασής μας, πλέον, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη αυτήν την κλιματική αλλαγή».
Όπως είπε, πλέον, αγοράζουμε στοιχεία ενεργητικού με προϋποθέσεις ταξονομίας, με βάση την πράσινη ανάπτυξη ενώ με την εποπτεία των τραπεζών μπορούμε να επηρεάσουμε την κίνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά τις εθνικές κυβερνήσεις, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν τη μάχη έχουν τον πρώτο λόγο και καλούνται να κινηθούν με χρήση φόρων, επιδοτήσεων και κυρίως επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως το μέγιστο ποσό των 750 δισ. του NextGenerationEU πρόκειται να διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
O κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα στοιχεία ενεργητικού του κόσμου ανήκουν στις λεγόμενες «καφέ» εταιρείες και τόνισε την ανάγκη μίας περιόδου προσαρμογής και παροχής κινήτρων για την αποφυγή της πτώχευσης των εν λόγω εταιρειών.