Στο 3% το βασικό επιτόκιο τον Μάρτιο

Στο 3% το βασικό επιτόκιο τον Μάρτιο

02.01.2023

Στο 3% θα φθάσει το βασικό επιτόκιο τον Μάρτιο. Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών. 

Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων. Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο. 

Το 2023 θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο και πάλι η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό, στο 1,5%, όταν στην Ευρώπη θα είναι μηδενικός ή και αρνητικός. Αν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τελειώσει νωρίτερα, αναμένεται ανάκαμψη από το 2024, ενώ διαφορετικά ανάκαμψη αναμένεται από το 2025. 

Οι ευάλωτες ομάδες

Επειδή ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, πρέπει οι ευάλωτοι να στηριχθούν. Στην ΕΚΤ έχουμε μότο ότι πρέπει να αναληφθεί ένα κόστος στήριξης, αλλά να εξυπηρετεί τα τρία T: να είναι temporary, targeted και tailored, διαφορετικά θα μπούμε πάλι σε προβλήματα. Το οριζόντιο 10% όσο είναι χρηματοδοτουμενο από φορολογία υπερκερδών, από ουρανοκατέβατα κέρδη, εμείς είμαστε ουδέτεροι ως προς το μέτρο αυτό, δεν μπορούμε να κρίνουμε το μέτρο ως προς την πολιτική. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και παροδικά και να καλύπτουν τους πιο ευάλωτους.