"Φρενάρει" η κατανάλωση - άνοδος στις Online πωλήσεις

"Φρενάρει" η κατανάλωση - άνοδος στις Online πωλήσεις

25.07.2024

Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο, το πρώτο εξάμηνο του 2024, δείχνει επιβράδυνση της αύξησης που παρατηρήθηκε τις δύο προηγούμενες χρονιές 2022-2023. Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου, χωρίς τις κατηγορίες τρόφιμα, καύσιμα και οχήματα, αναλογεί στο 36% του συνόλου της λιανικής. Για του λόγου το αληθές, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο, σε ετήσια βάση, αυξήθηκε πέρυσι κατά 7% και έφτασε τα 68,2 δις ευρώ.

Εάν όμως εξαιρέσουμε τρόφιμα, καύσιμα και οχήματα ο τζίρος έφτασε τα 24,8 δις ευρώ, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ξεπέρασε τα 20 δις ευρώ και, μάλιστα, με αύξηση που περιορίστηκε στο 1,7%, δηλαδή πολύ μικρότερη του ετήσιου πληθωρισμού. 

Από τα παραπάνω στοιχεία δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι ετήσιες “online” αγορές αγαθών που φθάνουν τα 17,5 δις ευρώ, αντιστοιχούν στο 25% των συνολικών πωλήσεων, εκ των οποίων μόνο το 50% μένει στην ελληνική αγορά. Τα συγκριτικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δείχνουν επιβράδυνση των πωλήσεων κατά το ήμισυ στο 3,4% και την ακρίβεια να “φρενάρει την κατανάλωση” η οποία, σημειωτέον, συμμετέχει στο 70% του ΑΕΠ της χώρας μας. 

Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, των μηνών Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου και των θερινών εκπτώσεων αναμένονται με αγωνία, αφού αυτά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα της εφετινής χρονιάς για τον συνολικό τζίρο του λιανικού εμπορίου.