Το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο μόνο στους συνδρομητές του ered.gr

More Room for Residential


Ακριβή η κατοικία για τους Έλληνες


Η αύξηση του χρηματοδοτικού και κατασκευαστικού κόστους πιέζουν τις τιμές των νεόδμητων προς τα πάνω. Η συμμετοχή των ξένων αγοραστών και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μειώνουν το προσφερόμενο απόθεμα παλαιοτέρων κατοικιών, αυξάνοντας τα ενοίκια.

Διέξοδο στο πρόβλημα αναμένεται να δώσουν οι υποθήκες των NPL χαρτοφυλακίων καθώς υπολογίζεται να διατεθούν, είτε μεμονωμένα μέσω πλειστηριασμών, είτε στο πλαίσιο της πώλησης χαρτοφυλακίων, περί τα 35.000 ακίνητα ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια.  

Κλειδί για την εξομάλυνση της αγοράς αποτελεί η εμπλοκή θεσμικών επενδυτών οι οποίοι μέχρι τώρα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα κομμάτια της αγοράς (πχ serviced apartments, φοιτητικές κατοικίες) καθώς δημιουργούνται πλέον κρίσιμα μεγέθη μεγάλων χαρτοφυλακίων των €30- €40 εκατ. Στην αγορά υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες, απλά θέλει πάρα πολύ προσεκτική επιλογή ακινήτων ώστε να γίνει ελκυστική η επένδυση.

Στην συζήτηση που συντόνισε ο Γιάννης Ξανθόπουλος επικεφαλής των RICS στην Ελλάδα και Partner στην Livewise συμμετείχαν οι κκ. T. Μανιαδάκης CFO της ZOIA Κωσταντίνος Πεχλιβανίδης Chief Property Investment Officer της Premia Properties, Νίκος Κουντουριώτης, Managing Partner της Arbitrage RE και Γιάννης Λίζας RE Advisory Manager της PWC.