Αλλάζει η οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών
Αλλάζει η οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών

Αλλάζει η οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων
RE+D magazine
15.08.2021

Mεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, oι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας με το προσωπικό, την οργάνωση, τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τα οχήματα που είχαν την 1η Αυγούστου 2021.

 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου 2021 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων:

 1. Οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, και λειτουργούν εφεξής ως περιφερειακές του υπηρεσίες. 

 Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων:

1. Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, σε ό,τι αφορά τις ασκούμενες αρμοδιότητες του τομέα δασών, μετονομαζόμενες σε Γενικές Διευθύνσεις Δασών,

2. Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών,

3. Διευθύνσεις Δασών,

4. Διευθύνσεις Αναδασώσεων και

5. Δασαρχεία, με το σύνολο των ασκούμενων από αυτές αρμοδιοτήτων, υπάγονται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, που αναλαμβάνει τον συντονισμό και έλεγχο των έργων και εργασιών που εκτελούν σε ό,τι αφορά την ενιαία, έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση της ασκούμενης δασικής πολιτικής και της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση.

 Ακατάσχετες οι πληρωμές για εργασίες πυροπροστασίας

 Οι πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για εργασίες πυροπροστασίας των δασών, οι οποίες διενεργούνται συνεπεία της παραγωγής ρητίνης από τα ελληνικά δάση, δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500) ευρώ ετησίως. Οι δικαιούχοι των ανωτέρω πληρωμών απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας.

 Voucher στους πυροσβέστες για διακοπές στην Ελλάδα

Χορηγείται οικονομική διευκόλυνση (voucher) στους πυροσβέστες, που συμμετέχουν στις πυροσβεστικές αποστολές κρατών του εξωτερικού που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με σκοπό τη λήψη τουριστικών υπηρεσιών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες, όπως ο τύπος της οικονομικής διευκόλυνσης (voucher), οι δικαιούχοι αυτής, ο τρόπος έκδοσης και πίστωσής της, το ύψος της αξίας, η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι προϋποθέσεις και το χρονικό διάστημα χρήσης της οικονομικής διευκόλυνσης.

 Στο εν λόγω ΦΕΚ περιγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων 

 ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ