Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 2022
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 2022

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 2022

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Share Copy Link
RE+D magazine
11.06.2021

Διορθωτικές κινήσεις στους συντελεστές ώστε ο φόρος μεσοσταθμικά να μείνει ο ίδιος.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβερνηση σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις στους συντελεστές προκειμένου ο φόρος «στη μεγάλη πλειονότητα να είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού». 

Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως περιοχές που αποτελούν τουριστικά «φιλέτα» και στις οποίες μέχρι πρότινος τα οικόπεδα φορολογούνταν ως χωράφια. Αυξήσεις επίσης αναμένονται στα νότια προάστια της Αθήνας (εκεί όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση εμπορικών - αντικειμενικών), ενώ, αντίστοιχα, αναμένονται μειώσεις σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπου οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

Περαιτέρω μείωση κατά 8%

Μεγάλη ανάσα για τους υπόχρεους αποτελεί και η εξαγγελία για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30% μαζί με την πρώτη μείωση που έγινε το 2019, αλλά με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς η ένταξη των νέων περιοχών θα δημιουργήσει έσοδα που θα υποκαταστήσουν την υπερφορολόγηση σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Επιπλέον ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΕΝΦΙΑ του 2022 να πληρωθεί σε περισσότερες από 5 σε έως και 10 δόσεις, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Τέλος ο υπουργός προανήγγειλε την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου από το 2022 ο οποίος μέχρι σήμερα επιβάλλεται με βάση το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που διαθέτει κάθε φορολογούμενος και με αφορολόγητο τις 250.000 ευρώ.  Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 352,52 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τα φυσικά πρόσωπα και τα 272,38 εκατ. ευρώ τις επιχειρήσεις.

Φόροι που συμπαρασύρει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών 

 Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ η άνοδος των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει και μια σειρά από άλλους φόρους

 Συγκεκριμένα επηρεάζεται: 

 Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της τιμής πώλησης (συνήθως αναγράφεται η αντικειμενική αξία) ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

 Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία (σε αναστολή η εφαρμογή μέχρι 31.12.2022).

 Φόρος Υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων (σε αναστολή η εφαρμογή μέχρι 31.12.2022).

 Ο φόρος χρησικτησίας Ακινήτων (3%)

 Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων (1,5%)

 Ο φόρος διανομής ακινήτων (0.75%)

 Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό 3% επί του φόρου μεταβίβασης).

 Νέος φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας (Ν.4110/13) (υπολογίζεται με ποσοστό 7% επί του φόρου μεταβίβασης).

Αναλογικό τέλος μεταγραφής συμβολαίων Υπολογίζεται σε 4,75‰ στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και σε 5‰ + 1‰ στα νέα κτηματολογικά γραφεία)

 Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών (15%)

Φόρος Αναπροσαρμογής Αξίας ακινήτων επιχειρήσεων (περιοδικός)

Φόρος Αναπροσαρμογής Αξίας ακινήτων επιχειρήσεων (περιοδικός)

Τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας προς τέκνα ή γονείς, για το άνω των 200 τ.μ. τμήμα της, ή προς τρίτο για όλο το εμβαδόν 3% επί της αντικειμενικής αξίας).

Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία

Τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης