Αναζητούν «φιλέτα» για νέους γραφειακούς χώρους οι ΑΕΕΑΠ
Αναζητούν «φιλέτα» για νέους γραφειακούς χώρους οι ΑΕΕΑΠ

Αναζητούν «φιλέτα» για νέους γραφειακούς χώρους οι ΑΕΕΑΠ

Πριν από ένα χρόνο η πανδημία του κορονοϊού κατέληξε να αλλάζει δραστικά τον τρόπο εργασίας με την τηλεργασία να γίνεται ο νέος κανόνας.
Ειρήνη Θεοφανίδου
23.02.2021

Παραμένει ανθεκτική η ελληνική αγορά των εμπορικών ακινήτων. Εντονο ενδιαφέρον για διαγωνισμούς.

 

Η αγορά γραφείων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε ήδη μια κατάσταση «υπερπροσφοράς» και σήμερα πλήττεται από ένα ακόμη λόγο, αυτόν της πανδημίας. Ένα χρόνο μετά και ενώ ο κόσμος εξακολουθεί να βιώνει την αβεβαιότητα οι προοπτικές φαίνονται λιγότερο ζοφερές καθώς όλες οι χώρες του κόσμου έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19.

Για την αγορά γραφείων, όμως, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ;

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά η κα. Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius στην Ελλάδα δήλωσε πρόσφατα ότι συμπεριλαμβάνεται στις ανθεκτικότερες αγορές της Ευρώπης για το «δύσκολο» 2020 με τα ενοίκια και τις αποδόσεις να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019 κυρίως για σύγχρονα κτίρια γραφείων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η  κατάσταση δεν είναι η ίδια σε λιγότερα κεντρικά σημεία και παλαιοτέρα ακίνητα σε δευτερεύουσες θέσεις όπου οι αποδόσεις ανέβηκαν και τα ενοίκια συμπιέστηκαν. «Η έλλειψη ποιοτικών ακίνητων στην Ελληνική αγορά και η διατήρηση του ισχυρού ενδιαφέροντος για  επενδύσεις σε ακίνητα, στήριξε μέρος της αγοράς επαγγελματικών ακίνητων έτσι ώστε να  καταγράψει ικανοποιητική πορεία το 2020» τόνισε η κα. Σύμπουρα.

Σε αυτή την έλλειψη ποιοτικών ακινήτων εστίαζαν -προ κορονοϊού- και συνεχίζουν να εστιάζουν οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ.

Για την Prodea βασικός πυλώνας ανάπτυξης παραμένει ο τομέας των γραφείων, ο οποίος μάλιστα καλύπτει το 45% του χαρτοφυλακίου της. Η εισηγμένη συνεχίζει τις επενδύσεις με το υπό κατασκευή κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, στην οδό Φραγκοκκλησιάς, και τα υφιστάμενα projects σε συνεργασία με την Dimand (αναβάθμιση του Πύργου Πειραιά, το κτίριο γραφείων στη Λεωφ. Συγγρού κ.α.). Η ανάπτυξη ποιοτικών χώρων αποτελεί προτεραιότητα με ταυτόχρονη πώληση παλαιότερων ακινήτων όπως αυτά που πήρε η εταιρεία του επιχειρηματία Γ. Παπαλέκα έναντι €134 εκατ.

Η ΑΕΕΑΠ είχε καταθέσει πρόσφατα προσφορά και για το ακίνητο της kodak στο Μαρούσι στον διαγωνισμό της Ektasis Development το οποίο κέρδισε τελικά η Noval για ανάπτυξη, όπως όλα δείχνουν, γραφειακών χώρων. Η εταιρεία ακινήτων του ομίλου της Βιοχάλκο από κοινού με την Brook Lane υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους €28,6 εκατ. για το περιουσιακό στοιχείο των 20.000 τετραγωνικών μέτρων που θα «μεταμορφωθεί» σε γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, με «πράσινη» πιστοποίηση. Η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της ήδη δύο «πράσινα» κτήρια το «The Orbit» (στους Αμπελοκήπους) και το «The Butterfly» (στο Χαλάνδρι).

Ενδιαφέρον συγκεντρώνεται και γύρω από την ανάπτυξη των πύργων γραφείων στο Ελληνικό. Την Παρασκευή έληξε η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για την σύμπραξη με την Lamda Development, όσον αφορά την κατασκευή των πύργων κατοικιών και γραφείων. Η διαγωνιστική διαδικασία που υλοποιήθηκε με συμβούλους, την Deloitte και Savills εισέρχεται πλέον στην φάση της αξιολόγησης των προτάσεων, προκειμένου να καταρτιστεί η short list των εκείνων που θα εισέλθουν στη φάση κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Prodea, Olirina, Grivalia, Hines και Brooklane δήλωσαν "παρών" στον διαγωνισμό που αφορούσε την υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τους δύο πύργους στο Ελληνικό.