Ανάκαμψη το 2021 αναμένει η πλειονότητα των επιχειρηματιών
Ανάκαμψη το 2021 αναμένει η πλειονότητα των επιχειρηματιών

Ανάκαμψη το 2021 αναμένει η πλειονότητα των επιχειρηματιών

Σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης εντός του 2021 και του 2022 διαβλέπουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες- μέλη του ΕΟ Greece, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητές τους.
RE+D magazine
24.03.2021

Ερευνα διεξήγαγε το ΕΟ Greece το ελληνικό chapter του παγκόσμιου δικτύου επιχειρηματικότητας.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τις απαντήσεις που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το EO Greece, το ελληνικό chapter του παγκόσμιου δικτύου επιχειρηματικότητας EO, με τη συμμετοχή των επιχειρηματιών-μελών του.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (52,7%) δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν καταγράψει κάμψη στις εργασίες τους, λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που βρήκαν και αξιοποίησαν ευκαιρίες, με αποτέλεσμα το 23% να απαντά πως η εταιρεία τους σημείωσε ανάπτυξη το 2020.

Παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, οι επικεφαλής των εταιρειών που κατέγραψαν απώλειες, παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να επανακάμψουν σχετικά άμεσα. Χαρακτηριστικά, η πλειονότητα (73,4%) των μελών του EO Greece αναμένει αυτή την εξέλιξη μέχρι τα τέλη του 2021. Επιπλέον, το 18,4% των συμμετεχόντων περιμένει ότι η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων τους θα σημειωθεί το 2022.

Όσον αφορά στους παράγοντες που θα «ξεκλειδώσουν» την ανάκαμψη, οιεπιχειρηματίες-μέλη του EO εστίασαν σε τρεις βασικές περιοχές. Οι επενδύσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την παρουσίαση νέων προϊόντων/υπηρεσιών είναι η απάντηση που έδωσε το 60% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, 49,1% βλέπει ως διέξοδο την προσαρμογή του στρατηγικού και επιχειρηματικού τους πλάνου. Αντιστοίχως, η ενίσχυση της εταιρείας τους με τα κατάλληλα στελέχη είναι το σημείο-κλειδί για 49,1% των συμμετεχόντων.

Συνολικά, οι απαντήσεις των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα φανερώνουν μια διάθεση για εξωστρέφεια και δυναμισμό, παρά για αναδίπλωση και συντηρητικές κινήσεις, όπως η μείωση των θέσεων εργασίας ή ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Στην ετήσια έρευνα του EO Greece συμμετείχαν οι επιχειρηματίες-μέλη του δικτύου επιχειρηματικότητας, οι οποίοι εκπροσωπούν εταιρείες με δραστηριότητα στην Ελληνική και τη διεθνή αγορά, σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως: Τεχνολογία, Λιανεμπόριο, Τρόφιμα και Ποτά, Ιατρικές Υπηρεσίες, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Κατασκευές κ.ά.

Σημειώνεται ότι το EO Greece αποτελεί το ελληνικό chapter του Entrepreneurs Organization (EO), ενός κορυφαίου παγκόσμιου οργανισμού επιχειρηματιών. Το EO Greece ιδρύθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα δραστήριο peer-to-peer δίκτυο επιχειρηματικότητας, που αποτελείται από 73 επιχειρηματίες-μέλη, με μέσο όρο ηλικίας τα 43 έτη. Οι επιχειρήσεις των μελών του ΕΟ πραγματοποιούν συνολικά κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση και απασχολούν άμεσα σχεδόν 9.500 εργαζόμενους, σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.