Ανακοινώθηκε η νέα παράταση για τη βεβαίωση μηχανικού
Ανακοινώθηκε η νέα παράταση για τη βεβαίωση μηχανικού

Ανακοινώθηκε η νέα παράταση για τη βεβαίωση μηχανικού

Από του χρόνου η υποχρεωτική ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου στις μεταβιβάσεις
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
30.09.2021

Παράταση στη βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών κατά τρεις μήνες, δηλαδή έως και τις 31.12.2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση  κατατίθεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση με την οποία χορηγείται τρίμηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης μηχανικού, έως και τις 31.12.2021, ενώ υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι και η τελευταία παράταση που δίνεται.

Υπενθυμίζεται οτι από 1.1.2021 ενεργοποίηθηκε η Ταυτότητα του Κτιρίου, με διαχειριστή της πλατφόρμας το ΤΕΕ, και ανταποδοτικό τέλος 20€ για κάθε πιστοποιητικό. 

Όλα τα κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (κυρίως τα κτίρια κατοικιών, γραφεία και καταστήματα) πλήν αυτων δημοσίου συμφέροντος οφείλουν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την Ταυτότητα Κτιρίου κατά την πρώτη μεταβίβασή τους.

Για τα κτήρια Δημοσίου συμφέροντος (πχ κτίρια που στεγάζουν κάθε είδους υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. σχολεία νοσοκομέια,θέατρα μουσεία κλπ) τα στοιχεία για την ταυτότητα του κτηρίου πρέπει να υποβληθούν εντός πενταετίας (έως τις 31.12.2025).