Ανάλογα με το "ρίσκο" κατηγοριοποιεί η ΡΑΕ τα τιμολόγια ρεύματος
 Ανάλογα με το "ρίσκο" κατηγοριοποιεί η ΡΑΕ τα τιμολόγια ρεύματος

Ανάλογα με το "ρίσκο" κατηγοριοποιεί η ΡΑΕ τα τιμολόγια ρεύματος

Η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των προσφορών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο λέει η Αρχή
RE+D magazine
26.10.2021

Σημαντικές αλλαγές ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αφορούν στα τιμολόγια του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, κατηγοριοιποιεί ως υψηλού ρίσκου τα τιμολόγια ρεύματος με ρήτρες αναπροσαρμογής που αντανακλούν τις μεταβολές των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Αθ. Δαγούμας σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ και τόνισε ότι μέσα στον Νοέμβριο (με εφαρμογή από 1.1.2022) η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων που διαθέτουν στην αγορά οι προμηθευτές ρεύματος, ανάλογα με το ρίσκο που εμπεριέχουν, σε τρεις κατηγορίες ως εξής:

   -Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια μηδενικού κινδύνου.

   -Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια "οριοθετημένου κινδύνου" και

   -Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια "υψηλού κινδύνου".

Η πρωτοβουλία της Αρχής προκαλεί την αντίδραση των προμηθευτών, εκπρόσωποι των οποίων ανέφεραν στην ίδια εκδήλωση ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον μειωθούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος τα σταθερά τιμολόγια θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των καταναλωτών, σε σχέση με τις χρεώσεις που θα πλήρωναν αν παρακολουθούσαν την διακύμανση της αγοράς και τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της κατηγοριοποίησης που ισχύει σήμερα, δηλαδή σταθερά τιμολόγια ή με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται η υιοθέτηση των προτύπων που έχει θέσει σε διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το έντυπο του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και τις πληροφορίες που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές πριν υπογράψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή / και φυσικού αερίου. Τα πρότυπα θα ισχύσουν επίσης από 1ης Ιανουαρίου.

Στόχος της ΡΑΕ είναι να σταθμίζονται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα όλες οι χρεώσεις / εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές ώστε να είναι κατανοητές από τους καταναλωτές και να διευκολύνεται η σύγκριση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών.

Πάντως, όπως λέει η Αρχή, η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των προσφορών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με μελέτη του ευρωπαϊκού οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) στην ευρωπαϊκή αγορά διατίθενται 14 διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων: σταθερά, κυμαινόμενα (που μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή), μεικτά, με ρήτρα χονδρικής τιμής, με όριο διακύμανσης, με εγγυημένο ποσοστό έκπτωσης έναντι του βασικού προμηθευτή, "πράσινα" τιμολόγια (με εγγυήσεις προέλευσης), τιμολόγια με πρόσθετες εκπτώσεις εφόσον συνάπτονται διαδικτυακά. Κοινωνικά τιμολόγια, με παράλληλες προσφορές για προϊόντα (π.χ. κουπόνια για σούπερ μάρκετ) ή υπηρεσίες (π.χ. συντήρηση καυστήρα), συνδυασμένη προσφορά με τηλεπικοινωνίες κ.α.