Ανεβάζει στροφές η ζήτηση ακινήτων στη Θεσ/νίκη
Ανεβάζει στροφές η ζήτηση ακινήτων στη Θεσ/νίκη

Ανεβάζει στροφές η ζήτηση ακινήτων στη Θεσ/νίκη

Οι άνθρωποι της αγοράς ελπίζουν σε ανάκαμψη εξηγώντας ότι υπάρχουν καλές ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα ακίνητα στο κέντρο της πόλης.
Ειρήνη Θεοφανίδου
29.10.2021

Σελίδα φαίνεται πως "γυρίζει" ο κλάδος των ακινήτων και συγκεκριμένα ο τομέας της κατοικίας στην Θεσσαλονίκη ύστερα από μια "υποτονική" χρονιά όπως αυτή του 2020 που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό η πανδημία του covid19.

Οπως αναφέρουν πηγές της κτηματαγοράς στο ered.gr το 2021 η ζήτηση για ακίνητα προς πώληση αυξήθηκε σημαντικά πάνω από 60% σε όλη την χώρα με το αντίστοιχο ποσοστό για την Θεσσαλονίκη να φθάνει το 45%.

Ως προς το τι αναζητούν οι αγοραστές "εξαρτάται από ποια περιοχή προέρχονται και την ιδιοσυγκρασία τους" λένε οι ίδιες πηγές. Για παράδειγμα οι Ισραλινοί που αποτελούν σημαντικό επενδυτικό πόλο για το real estate της Β. Ελλάδας αναζητούν κεντρικές τοποθεσίες και παλαιά σπίτια τα οποία ανακαινίζουν οι ίδιοι και τα ξανα βγάζουν στην αγορά είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση.

Από την άλλη πλευρά πολλοί από τους Ρώσους επενδυτές δείχνουν να ενδιαφέρονται για επιπλέον χαρακτηριστικά όπως να έχει εξωτερικό χώρο (μεγάλα μπαλκόνια), γκαράζ, ασανσέρ, κήπο και... θέα.

Οπως εξηγούν στο ered.gr οι άνθρωποι της αγοράς περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον στην συμπρωτεύουσα είναι η Καλαμαριά, και το Πανόραμα όπου "μαγνητίζουν" τα μεγαλύτερα βαλάντια αλλά και η Θέρμη, η Πυλαία και το Ωραιόκαστρο που περιλαμβάνουν και πιο προσιτές επιλογές.

Στο "προσιτό" εντοπίζουν και την αυξημένη ζήτηση οι έμπειροι επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων που επισημαίνουν ότι τα δυο σχεδόν προηγούμενα χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού η ζήτηση είχε "βαλτώσει" και οι τιμές είχαν μείνει σταθερές ή κατέγραφαν πτώση σε σχέση με το 2019.

Οι άνθρωποι της αγοράς πάντως, ελπίζουν σε ανάκαμψη εξηγώντας ότι υπάρχουν καλές ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα ακίνητα, ειδικά στο κέντρο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ακινήτων spitogatos αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές προς πώληση στον Δήμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται στο γ' τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς στα 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 1.480 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2020 σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,10% ενώ η άνοδος για τους περιφερειακούς δήμους φθάνει το 6,7% και τον υπόλοιπο νομό το 1,6%.