Αυξάνεται ο επιλέξιμος προϋπολογισμός στο "Νέο Εξοικονομώ"
Αυξάνεται ο επιλέξιμος προϋπολογισμός στο "Νέο Εξοικονομώ"

Αυξάνεται ο επιλέξιμος προϋπολογισμός στο "Νέο Εξοικονομώ"

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
18.10.2021

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη αύξηση του ανώτατου ορίου του επιλέξιμου προϋπολογισμού στο «Νέο Εξοικονομώ» λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας.

 

Συγκεκριμένα αυξάνεται στα 200 από τα 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων και κατά 15% οι μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό. Επίσης, αυξάνεται η επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home)

 Η αύξηση αυτή, αν τελικά οριστικοποιηθεί, είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με ό,τι έχει προτείνει η αγορά, η οποία ζητούσε η επιδότηση να ανέλθει στα 270 ευρώ ανά τμ .

 Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με τον προδημοσιευμένο οδηγό εφαρμογής του προγράμματος ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

 Το πρόγραμμα προβλέπει ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης/ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) και αναβάθμιση φωτισμού 

 Επιπλέον δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου -μεταξύ άλλων- θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

 Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τα αντίστοιχα ποσοστά βαρύτητας είναι: 

  • Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).
  • Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%).
  • Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).
  • Η παλαιότητα κατασκευής (3%).
  • Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).
  • Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)
  • Μακροχρόνια άνεργος (5%)
  • ΑΜΕΑ (5%)


Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής (στόχος είναι η έκδοση των αποφάσεων ως το τέλος του χρόνου). Εκτός από τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδοτείται η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας (που θα είναι υποχρεωτική), οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.

 Η πλατφόρμα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.