Βήμα βήμα οι εγκρίσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό
Βήμα βήμα οι εγκρίσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Βήμα βήμα οι εγκρίσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Εγκρίθηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση του τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό εντός των ορίων του οποίου βρίσκονται τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού (περιοχή Χασάνι) προς το βορειοανατολικό τμήμα του χώρου, τα οποία έχουν κηρυχτεί Νεότερα Μνημεία.
RE+D magazine
15.01.2021

Πέρασαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής οι διαμορφώσεις τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου


Η περιοχή γειτνιάζει με το πολεοδομικό κέντρο της Βουλιαγμένης όπου θα κατασκευαστεί ένας από τους ουρανοξύστες (έως 200 μέτρα) και μεγάλο εμπορικό κέντρο.


Το συγκρότημα των υπόστεγων, που ανήκαν στην Πολεμική Αεροπορία και στέγαζαν ένα τμήμα του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών μαζί με τμήματα των επεκτάσεων τους, έχουν κηρυχθεί  διατηρητέα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, (Αύγουστος του 2009), ως κατασκευές ιδιαίτερης τεχνικής σημασίας που εμφανίζουν σημαντικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας. 


Η μελέτη βασίζεται σε λειτουργικές, αρχιτεκτονικές και οικολογικές αρχές σχεδιασμού (π.χ. επανάχρηση των υλικών αποξήλωσης, ιδιαίτερα των δαπέδων από σκυρόδεμα) και στοχεύει: 
 

  • στη δημιουργία ενός Πάρκου με τοπικό και υπεροπτικό χαρακτήρα εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων αναψυχής, 
  • στην προστασία και ανάδειξη των Υποστέγων του Εργοστασίου Αεροσκαφών, 
  • στην εισαγωγή καινοτόμου τεχνολογικού εξοπλισμού και 
  • στην προσβασιμότητα και ασφάλεια όλων των ομάδων επισκεπτών. 
     

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 5 πλατείες δίπλα στα Υπόστεγα, δίκτυο υπαρχόντων και προτεινόμενων δρόμων – διαδρόμων, περιοχές πρασίνου,  4 «πάρκα» μέσα στο πάρκο, νέα κτίρια (WC, Κέντρο Υποδοχής Πληροφόρησης, Η/Μ κτήρια, Πύργοι – Παρατηρητήρια), τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (π.χ. παγκάκια, καθίσματα, κάδοι απορριμμάτων, κρήνες και stands ποδηλάτων),  δημιουργία στοιχείων νερού (π.χ. κρήνες) καθώς και με κατασκευές περίφραξης, σήμανσης, φωτισμού, δικτύων κλπ.


Το Μητροπολιτικό Πάρκο, συνολικής επιφανείας 2.000.000 τ.μ., εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας με χώρους παρσίνου τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό 


Οδυσσέας Αθανασίου
Οδυσσέας Αθανασίου Διευθύνων Σύμβουλος
Lamda Development
Lamda Development www.lamdadev.com/el/