Γεγονός το πρώτο πράσινο ομόλογο NextGenerationEU
Γεγονός το πρώτο πράσινο ομόλογο NextGenerationEU

Γεγονός το πρώτο πράσινο ομόλογο NextGenerationEU

Το ομόλογο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε €12 δισ. για την χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων
RE+D magazine
13.10.2021

Το πρώτο πράσινο ομόλογο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανακαμψης (NextGenerationEU) εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την συγκέντρωση €12 δισ. για την χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων στην Ε.Ε

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

«Με τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, η ΕΕ πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως, παρέχοντας σημαντική ώθηση στις βιώσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και χρηματοδοτώντας μια πιο πράσινη ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία. Με το ισχυρό ποσοστό εγγραφών και τις εξαιρετικές συνθήκες τιμολόγησης, η σημερινή έκδοση αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη έναρξη του προγράμματος πράσινων ομολόγων NextGenerationEU έως 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026».

Η έκδοση του 15ετους ομολόγου που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 καλύφθηκε πάνω από 11 φορές, με ποσό που ξεπέρασε τα €135 δισ. ενώ ένα ευρύ φάσμα επενδυτών εξέφρασε ενδιαφέρον για το ομόλογο.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Η σημερινή έκδοση είναι μια ισχυρή αρχή για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Πρόκειται να μετατρέψει την ΕΕ στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο, είναι ένα ισχυρό σήμα της δέσμευσης της ΕΕ για βιωσιμότητα. Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία, να δείξουμε ξεκάθαρα στους επενδυτές, ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης».