Οπως είπε "οφείλεται και στο ότι η πράσινη συμφωνία της Ε.Ε. αλλά και οι διακηρύξεις ενόψει της COP26 για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 δημιούργησαν ένα κλίμα μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια συγκυριακή κατάσταση που οδήγησε σε αυτή την αύξηση και πιστεύω ότι θα είναι προσωρινή".
Ο στόχος δεν είναι η ακριβή ενέργεια, επεσήμανε ο κ. Κρεμλής, αλλά να περάσουμε προοδευτικά στην πράσινη ενέργεια, εξασφαλίζοντας λογικές τιμές για τον καταναλωτή. «Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα πολύ μεγάλο διακύβευμα, το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Και η Ε.Ε. στις προτάσεις της προβλέπει κοινωνικό ταμείο για το Κλίμα».
Ο κ. Κρεμλής επιβεβαίωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, με την Κίνα να στρέφεται ξανά προς τον λιγνίτη και να προσπαθεί να τον εξασφαλίσει από την Μογγολία.
«Είναι δύσκολο το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η κλιματική κρίση είναι εμφανέστατη και μας απειλεί. Άρα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, δεν μπορούμε να φτιάξουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά. Όλα αυτά που βιώνουμε είναι απόνερα φιλόδοξων πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να λάβουμε».
«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου COP26, η οποία γίνεται σε μια στιγμή έντονου προβληματισμού για την αύξηση των τιμών, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι αυξάνεται και η θερμοκρασία», υπογράμμισε ο κ. Κρεμλής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην ανατολική Μεσόγειο ήδη υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και το ζούμε έντονα στην καθημερινότητά μας, πρόσθεσε.
«Άρα οι επιλογές μας είναι ανύπαρκτες. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς το υδρογόνο πολύ πιο γενναία και θαρραλέα έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτή τη μετάβαση. Μέχρι στιγμής η COP26 έχει εξασφαλίσει γύρω στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει παγκόσμια την ενεργειακή μετάβαση. Το ποσό είναι πολύ μικρό, είναι όμως ένα ξεκίνημα».
Το ποσό που έχει εξασφαλιστεί είναι ελάχιστο ως προς τις ενεργειακές ανάγκες, που χρειάζονται τρισεκατομμύρια στην πράξη.
«Πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι μεγάλες χώρες. Θα πρέπει να μπούμε και σε μια παγκόσμια λογική, ώστε οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες και οι πολυεθνικές εταιρείες να αντιληφθούν ότι πρέπει να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση και να συμβάλλουν με χορηγίες. Αλλιώς δεν θα βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Σχολιάζοντας άρθρο του Reuters, το οποίο αναφέρει πως ο αντίκτυπος της αύξησης της θερμοκρασίας, του φρικτού καιρού και της επιταχυνόμενης διάβρωσης των ακτών σε βασικούς τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία, θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, ο κ. Κρεμλής, υποστηρίζει ότι είναι μια υπερβολική άποψη. «Το ότι η χώρα μας απειλείται περισσότερο λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και τα νησιών μας, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για κάθε ελληνικό νησί και όλη την περιφέρεια. Θα απειληθεί ο τουρισμός γενικότερα εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν μια ανθεκτικότητα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, την διάβρωση των ακτών, την αύξηση της θερμοκρασίας».
Η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μας, είναι πολύ σημαντική, τόνισε ο κ. Κρεμλής. «Στα νησιά μας πέρα από τη διασύνδεσή τους με υπόγεια καλώδια και τις υπεράκτιες πλέον αιολικές εγκαταστάσεις που προβλέπεται να γίνουν στην θάλασσα αλλά και με την αξιοποίηση της βιομάζας και της ενέργειας από τα κύματα στα νησιά, τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ταχύτερα στην ενεργειακή μετάβαση στην χώρα μας».
Ο κ. Κρεμλής εκτίμησε ότι θα πρέπει τα 27 κράτη- μέλη, να αποφασίσουν ομόφωνα για να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. «Θεωρώ ότι θα επιτραπεί η χρήση του φυσικού αερίου και μετά το 2030, διότι είναι αέριο μετάβασης και θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθεί. Θα υπάρξει και μια επανεξέταση κάποιων προτεραιοτήτων, που γίνεται πλέον σε συνεχή βάση και με τις προτάσεις των χωρών του Νότου, για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. Πιστεύω ότι και στην 26η Διάσκεψη για το Κλίμα όλος αυτός ο προβληματισμός τίθεται επί τάπητος».