Γ. Στασινός: Στο ενεργειακό μέλλον κυριαρχούν το υδρογόνο και οι μπαταρίες
Γ. Στασινός: Στο ενεργειακό μέλλον κυριαρχούν το υδρογόνο και οι μπαταρίες

Γ. Στασινός: Στο ενεργειακό μέλλον κυριαρχούν το υδρογόνο και οι μπαταρίες

«Η χώρα να κάνει περισσότερα για την ενεργειακή μετάβαση σε πράσινα καύσιμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στην διαδικτυακή ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τα πράσινα καύσιμα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου.
RE+D magazine
12.02.2021

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ "πρέπει το κράτος να κάνει γρήγορα τη δουλειά του".


Όπως είπε ο κ. Στασινός, «ως χώρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γρηγορότερα», προσθέτοντας ότι «το μέλλον είναι χαραγμένο και αποτελείται από το υδρογόνο και τις μπαταρίες».

«Ως παγκόσμια κοινότητα ζούμε τρεις ταυτόχρονους μετασχηματισμούς: τον ενεργειακό, της κυκλικής οικονομίας και της ψηφιοποίησης» είπε ο Γιώργος Στασινός, και πρόσθεσε ότι «η 4η βιομηχανική επανάσταση, το Industry 4.0 όπως λέγεται, δεν αφορά ούτε μόνο τη βιομηχανία ούτε μόνο την ψηφιοποίηση. Είναι ταυτόχρονα και το πρασίνισμα όλων των παραγωγικών λειτουργιών».

Τόνισε επίσης πως: «Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην εισαγωγή του ηλεκτρισμού -στην αποθήκευση, στις μπαταρίες, στην ηλεκτροφόρτιση αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιώσιμη κινητικότητα. Αλλά θα παίξει και στην καθιέρωση του υδρογόνου».

Όπως σημείωσε ο κ. Στασινός, «ο Λευκός Δράκος της Δυτικής Μακεδονίας, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο ελληνικό project ενταγμένο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Hydrogen Europe θα δείξει, πιστεύω, τον δρόμο».
Ενώ παράλληλα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η απολιγνιτοποίηση, που ήδη τρέχει είναι ένα φιλόδοξο, εμπροσθοβαρές βήμα».

Υπενθυμίζεται ότι σχέδιο «Λευκός Δράκος» (White Dragon) είναι η ελληνική πρόταση για συμμετοχή στο φιλόδοξο πρόγραμμα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Important Project of Common European Interest) παραγωγής υδρογόνου που έχει δρομολογήσει η ΕΕ. Πρόκειται για ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό σύστημα, δυναμικότητας ενός Gigawatt, που θα εγκατασταθεί σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στη Δυτική Μακεδονία. Το ρεύμα θα χρησιμοποιηθεί με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου που θα αποθηκεύεται με συμπίεση.

Η Ευρώπη έχει προγραμματίσει μέχρι το 2024 να κάνει υποδομές για 6 Gigawatt παραγωγής “πράσινου” υδρογόνου και μέχρι το 2030 υποδομές για 40 Gigawatt εντός της Ευρώπης

 Στην ελληνική πρόταση συντονιστής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ και ερευνητικά ιδρύματα όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΚΕΤΑ.

 Η επένδυση ύψους 1 δισ. εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρηματοδοτηθεί κατά 40% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα IPCEI. ενώ το υπόλοιπο 60% από το ΠΔΕ και από τους ιδιώτες.