ΕΒΕΠ: «Τα σύννεφα του πληθωρισμού πυκνώνουν πάνω από την οικονομία»
ΕΒΕΠ: «Τα σύννεφα του πληθωρισμού πυκνώνουν πάνω από την οικονομία»

ΕΒΕΠ: «Τα σύννεφα του πληθωρισμού πυκνώνουν πάνω από την οικονομία»

RE+D magazine
05.11.2021

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός δημιουργεί σύννεφα σε μια σειρά θετικών οικονομικών δεικτών, οι οποίοι συνεχίζουν να καταγράφουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας μετά το lockdown.

Το βιβλίο προσφορών πρόκειται να ανοίξει για μια ορόσημο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 1 δις ευρώ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 • Το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μετά από άνοδο 5,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 15,3% την ίδια περίοδο.


 • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, αλλά με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό 8,8% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με 13,1% τον Ιούλιο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα φαρμακευτικά και καλλυντικά, ενώ ακολουθούν τα είδη ένδυσης και υπόδησης και τα καύσιμα αυτοκινήτων.


 • Το οικονομικό κλίμα αυξήθηκε κατά 3,7 μονάδες τον Οκτώβριο στις 112,4 μονάδες, μετά από πτώση 3,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 20,6 μονάδες από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.  Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να επιδεινώνεται, υποχωρώντας 6,4 μονάδες στις -44,7 μονάδες τον Οκτώβριο, διαγράφοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους.


 • Η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε στο 0,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, από 0,8% τον Αύγουστο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.


 • Οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 443 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 1,48 δις ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΤτΕ.  Οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται πλέον στα 173,86 δις ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011.


 • Ο πληθωρισμός έφτασε στο 3% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τη Eurostat, ρεκόρ 10ετίας για την Ελλάδα αλλά χαμηλότερο από τον μηνιαίο μέσο όρο της ευρωζώνης του 4,1%. Ο επιμέρους δείκτης ενέργειας, ωστόσο, σημείωσε άλμα 25,3% έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης 23,5%.


 • Ο οίκος αξιολόγησης S&P ανέστειλε την έκδοση νέας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα στο πιο πρόσφατο προγραμματισμένο σημείο αναθεώρησης, που σημαίνει ότι η χρονιά θα κλείσει με βαθμό BB και θετικές προοπτικές για το ελληνικό χρέος.


 • Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έως το κλείσιμο του 2021, έναντι μόλις 45 εκατ. ευρώ το 2020. Η μερίδα του λέοντος έχει προέλθει από την Εγνατία οδό (1,5 δις ευρώ), τη ΔΕΠΑ Υποδομών (733 εκατ. ευρώ) και το Ελληνικό (300 εκατ. ευρώ). Το ταμείο επεξεργάζεται επί του παρόντος το πρόγραμμά του για το 2022.


  • Η CVC Capital πρόκειται να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος επενδυτής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, αποκτώντας μερίδιο 10% έναντι 396 εκατ. ευρώ.  Οι συνολικές προσφορές ανέρχονται στην περιοχή των 1,3 δις ευρώ για στόχο αύξησης κεφαλαίου 1 δις ευρώ, η οποία έχει αυξηθεί από τον αρχικό στόχο των 750 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Τα έσοδα θα διατεθούν για ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5,3 δις ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 9,1 GW ΑΠΕ έως το 2026.


 • Τράπεζες

 Η Alpha Bank υπέγραψε συμφωνία με τον Davidson Kempner για την τιτλοποίηση της Cosmos. Το χαρτοφυλάκιο Cosmos έχει ακαθάριστη λογιστική αξία 3,4 δις ευρώ και αποτελείται από 60.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.  Σε συνδυασμό με επερχόμενες συναλλαγές αξίας 4,6 δις ευρώ, η συμφωνία θα μειώσει τον δείκτη NPE της τράπεζας στο 7% μέχρι τις αρχές του 2022.

 Η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε 500 εκατ. ευρώ από έκδοση πράσινων ομολόγων, η οποία προσέλκυσε περισσότερες από 850 εκατ. ευρώ σε προσφορές και απόδοση 3,875%.  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να εκδώσουν περίπου 15 δις ευρώ εκδόσεων MREL έως το 2025.

 Η Attica Bank έχει λάβει πέντε προσφορές για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από επενδυτές, όπως οι Ellington, Bain και J.C. Flowers. Ο στόχος για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κυμαίνεται μεταξύ 120-240 εκατ. ευρώ. Αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι του ΤΧΣ και το συνταξιοδοτικό ταμείο Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ.


• Στο Χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 898,06 μονάδες.  Συνολικά, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 3,78% σε μηνιαία βάση και 11% σε ετήσια βάση.