Εγκαίνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece
Εγκαίνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece

Εγκαίνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece

Μια ξεχωριστή μέρα για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα χαρακτήρισε την χθεσινή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, που έγινε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων λόγω covid.
RE+D magazine
20.05.2021

Το νέο αεροδρόμιο "Μακεδονία" μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει 10.000.000 επιβάτες ετησίως.

Το ανακαινισμένο αεροδρόμιο "Μακεδονία" μπορεί να το πούμε και καινούργιο, είπε, αφού τα πάντα έχουν νέα μορφή και ιδιαίτερα ο νέος εντυπωσιακός τερματικός σταθμός, που έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αεροδρομίου. Το νέο, πλέον, αεροδρόμιο προσφέρει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 10.000.000 επιβατών ετησίως και αυτό δίνει τεράστιες προοπτικές στο αεροδρόμιο και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνολικά η επένδυση στα 14 αεροδρόμια ανήλθε σε 440.000.000 ευρώ και αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, μεγεθύνοντας την τουριστική φήμη της Ελλάδας, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παραχώρηση 

Στις 14 Δεκεμβρίου 2015, η Fraport Greece, ( Fraport AG 73,4% και Όμίλος Κοπελούζου 26,6%), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και το ελληνικό Δημόσιο υπέγραψαν συμβάσεις παραχώρησης, 40ετούς διάρκειας, για τη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα.

 Η συμφωνία προβλέπει  την προκαταβολή τιμήματος παραχώρησης, ύψους 1,234 δισ. ευρώ, την ετήσια καταβολή 22,9 εκατ. ευρώ και το ετήσιο μεταβλητό τίμημα της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών προς το ελληνικό Δημόσιο. 

Επιπλέον η κοινοπραξία έχει αναλάβει να υλοποιήσει στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece ο 2015, τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας εξυπηρέτησαν συνολικά περισσότερους από 23 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας ετήσια αύξηση περίπου 6%. Ειδικότερα, οι επιβάτες από και προς προορισμούς του εξωτερικού αντιστοιχούν στο 73%, περίπου, της συνολικής κίνησης από τις συγκεκριμένες πύλες εισόδου/εξόδου. 

Τρία από τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα (Άκτιον, Καβάλα και Θεσσαλονίκη), ενώ τα υπόλοιπα έντεκα βρίσκονται στα νησιά Κέρκυρα, Κρήτη (Χανιά), Κεφαλονιά, Κω, Λέσβο/ Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Ζάκυνθο.