Εγκρίθηκε το Ελληνικό σχέδια ανάκαμψης. Ερχονται τα πρώτα €4 δισ.
Εγκρίθηκε το Ελληνικό σχέδια ανάκαμψης. Ερχονται τα πρώτα €4 δισ.

Εγκρίθηκε το Ελληνικό σχέδια ανάκαμψης. Ερχονται τα πρώτα €4 δισ.

Δυνατή πλέον η προχρηματοδότηση έως και 13 % Ποιά είναι τα επόμενα βήματα.
RE+D magazine
14.07.2021

Τα πρώτα 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτίκότητας μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ.

 Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία πήραν το πράσινο φως να χρησιμοποιήσουν κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να τονώσουν τις οικονομίες τους και να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19. 

 Η έκδοση εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου για την έγκριση των σχεδίων επιτρέπει στα κράτη μέλη να υπογράφουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανειοδότησης που θα καταστήσουν δυνατή προχρηματοδότηση έως και 13 %. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ.

 Η Επιτροπή υπέβαλε θετική αξιολόγηση των σχεδίων των 12 κρατών μελών στο Συμβούλιο τον Ιούνιο, η οποία συνοδευόταν από τις προτάσεις για τις αποφάσεις του Συμβουλίου επί της έγκρισής τους. Και τα 12 κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατιθέμενα κονδύλια. Οι αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο αποτελούν το τελικό βήμα, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να συνάψουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανειοδότησης με την Επιτροπή και να αρχίσουν να λαμβάνουν κονδύλια για την υλοποίηση των εθνικών τους σχεδίων.

 Η χρηματοδοτική αρωγή της ΕΕ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μέσω της στήριξης μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών έργων των κρατών μελών. Τα μέτρα που εγκρίνονται στα εθνικά σχέδια επικεντρώνονται σε έξι τομείς πολιτικής («πυλώνες») που περιέχονται στον κανονισμό για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εν λόγω τομείς περιλαμβάνουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και την κοινωνική και εδαφική συνοχή.

 Επιμέρους μέτρα των κρατών μελών για την επίτευξη της ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ανακαίνιση κτιρίων, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού. Τα σχέδια λαμβάνουν επίσης υπόψη τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που προσδιορίστηκαν κατά τις συζητήσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2019 και του 2020.

 Επόμενα βήματα

 Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του Next Generation EU, της δέσμης των μέτρων ανάκαμψης που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας της ΕΕ μετά την πανδημία COVID-19 και την παράλληλη αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων της εποχής μας, όπως η κλιματική μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Προκειμένου να λάβουν στήριξη από τον μηχανισμό, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους στην Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια τα αξιολογεί με βάση τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις και τους έξι πυλώνες του μηχανισμού.

 Μετά την υποβολή του σχεδίου ενός κράτους μέλους, και εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί αναβολή με το εν λόγω κράτος μέλος, η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να το αξιολογήσει και να προτείνει εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την έγκρισή του. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, κατά κανόνα, εξετάζει την πρόταση εντός τεσσάρων εβδομάδων. Μετά την έκδοση της προτεινόμενης απόφασης, το κράτος μέλος μπορεί να υπογράψει διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης με την Επιτροπή και να λάβει τη συμφωνηθείσα προχρηματοδότηση εντός δύο μηνών.

 Περαιτέρω εκταμιεύσεις από τον μηχανισμό θα βασίζονται στη θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων που καθορίζονται στο σχέδιο κάθε χώρας.