Επιστρέφουν οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων
Επιστρέφουν οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Επιστρέφουν οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Συμφωνίες €2,6 δισ. το β' τρίμηνο 2021
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.08.2021

Η ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού κατά του Covid και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ακινήτων οι οποίοι κάνουν την επανεμφάνιση τους στην ευρωπαϊκή αγορά αναζητώντας ευκαιρίες.


Όπως αναφέρει η Savills που επικαλείται τα στοιχεία της Real Capital Analytics καταγράφεται αύξηση της τάξης του 71% στα deals το β’ τρίμηνο του 2021 που ολοκληρώθηκαν μόνο από Ασιάτες επενδυτές στην Ευρώπη φθάνοντας τα €2,6 δις.

Τα περισσότερα κεφάλαια (της τάξης του 60%) τοποθετήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κλαδικό επίπεδο η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα είχε την… τιμητική της αφού κατάφερε να προσελκύσει τα μισά από τα επενδυμένα κεφάλαια των Ασιατών επενδυτών. Ακολούθησαν τα γραφεία σε ποσοστό 23% περίπου ενώ υπήρξε τριπλασιασμός των επενδύσεων σε κατοικίες. Οι επενδυτές από την Σιγκαπούρη βρίσκονται πίσω από το μεγαλύτερο μέρος των deals στο ευρωπαϊκό real estate.

Συνέχισαν να τοποθετούν κεφάλαια και κατά την περίοδο της πανδημίας ενώ άλλοι τηρούσαν «στάση αναμονής» βοηθούμενοι από τοπικές πλατφόρμες ακινήτων στις ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα βάζουν περισσότερη ενέργεια. Το β’ τρίμηνο του περασμένου έτους €73 εκατ. τοποθετήθηκαν από ομίλους της Σιγκαπούρης αλλά μέχρι το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ποσό αυτό αυξήθηκε στα $1,26 δις. «Αναμενουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί» προσθέτει η εταιρεία συμβούλων.

Οι ΑΕΕΑΠ με έδρα τη Σιγκαπούρη θεωρούνται ότι έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην Ευρώπη. Σε μόλις μια δεκαετία η κεφαλαιοποίηση των εν λόγω εταιρειών αυξήθηκε από $30 δις. σε $100 δις. «Η Ευρώπη παραμένει ελκυστική για αυτές τις εταιρίες. Μέχρι το επόμενο έτος, προβλέπουμε ότι οι εταιρίες της Ν. Κορέας θα είναι επίσης μια σημαντική δύναμη στην Ευρώπη, εάν ο κόσμος συνεχίσει να ανακάμπτει από την παγκόσμια απειλή του Covid-19».