Εργα υποδομών και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στην Θεσ/νίκη
Εργα υποδομών και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στην Θεσ/νίκη

Εργα υποδομών και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στην Θεσ/νίκη

Τον προγραμματισμό των έργων που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την καινούργια χρονιά, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο, στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Share Copy Link
RE+D magazine
01.12.2020

Το πρόγραμμα των έργων που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της διοίκησης του δήμου παρουσίασε ο Κων/νος Ζέρβας.

Συγκεκριμένα μέσα στο 2021 θα προκηρυχθούν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου, των βυζαντινών τειχών της οδού Επταπυργίου, της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, την αξιοποίηση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπό και της περιοχής έναντι του Λευκού Πύργου, και την ανάδειξη των πρώην στάβλων της Παπάφη, μετά από την εξασφάλιση χρηματοδότησης περίπου 13 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στις επικείμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η πρώτη φάση σε είκοσι γειτονιές της πόλης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ, ο περιβάλλοντας χώρος των δικαστηρίων και του αρχαιολογικού μουσείου, η δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στο Καπάνι και στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, η κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης με πρόβλεψη για δεκάδες έργα, που συμπληρώνονται με συμβάσεις για τη διαμόρφωση δέκα σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια, η ανακαίνιση εξήντα σχολικών κτιρίων και η υλοποίηση έργων πυρασφάλειας σε πενήντα δύο σχολεία.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται ακόμα πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε εκατό οδούς της πόλης και το τετραετές κατασκευαστικό πρόγραμμα έργων αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού της πόλης, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με την εκ νέου τοποθέτηση φωτιστικών σε 15.000 σημεία και την υπογειοποίηση των δικτύων και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου τους. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για τη διαμόρφωση είκοσι υπαίθριων χώρων στάθμευσης και στην επέκταση και στη συντήρηση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων, την αναβάθμιση των κοιμητηρίων, έργα αναβάθμισης πρασίνου και ανακύκλωσης, κ.α.

Τα έργα της δημοτικής αρχής θα έρθουν να προστεθούν στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται ή εκτελούνται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η Νέα Τούμπα, η ανασυγκρότηση του Ο.Α.Σ.Θ., το flyover, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το ειδικό χωρικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, τα οποία αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις υποδομές και την εικόνα της πόλης