Η πανδημία του κορονοϊού ώθησε 75-80 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια
Η πανδημία του κορονοϊού ώθησε 75-80 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια

Η πανδημία του κορονοϊού ώθησε 75-80 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια

Μεταξύ των οικονομιών της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού μόνο μία στις τέσσερις κατέγραψε ανάπτυξη το 2020.
Share Copy Link
RE+D magazine
24.08.2021

Σε καθεστώς ακραίας φτώχειας "έριξε" η νέα πανδημία του κορονοϊού περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από πέρυσι σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με έκθεση που είδε την δημοσιότητα από την Asian Development Bank (ADB).

Η έκθεση με τίτλο «Βασικοί δείκτες για την Ασία και τον Ειρηνικό 2021» αναφέρει ότι η πανδημία απειλεί την πρόοδο που σημείωνε η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Υποθέτοντας ότι η πανδημία έχει αυξήσει την ανισότητα, η σχετική άνοδος της ακραίας φτώχειας - που ορίζει την διαβίωση με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα - μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οπως λέει η ADB το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ήταν μειωμένο στην περιφέρεια στο 2,6% το 2020, από 5,2% το 2017.

Ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος με δεδομένες τις ανισότητες σε κλάδους όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε την οικονομική δραστηριότητα και την κινητικότητα.

"Η περιφέρεια έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα, αλλά ο COVID-19 αποκάλυψε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μπορεί να αποδυναμώσουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, Yasuyuki Sawada. Οπως είπε, οι άνθρωποι ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν... πέρα και κινδυνεύουν να βυθιστούν περισσότερο στη φτώχεια.