Θα αλλάξει τις πόλεις η πανδημία; Όχι απαντά o Sir Norman Foster
Θα αλλάξει τις πόλεις η πανδημία; Όχι απαντά o Sir Norman Foster

Θα αλλάξει τις πόλεις η πανδημία; Όχι απαντά o Sir Norman Foster

Δεν θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις πόλεις η πανδημία του κοροναϊού σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα σερ Νόρμαν Φόστερ ο οποίος μίλησε για τις συνέπειες της πανδημίας στις πόλεις στο Φόρουμ των Δημάρχων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
20.10.2020

Θα μπορούσε όμως να οδηγήσει σε πιο βιώσιμα κτίρια, στην «αναγέννηση» των αστικών καλλιεργειών και στην αναβάθμιση των σιδηροδρόμων τάσεις αλλαγής που ήταν ήδη εμφανείς και πριν από την πανδημία"

"Κάθε κρίση επιταχύνει και μεγεθύνει το αναπόφευκτο" σχολίασε.Ο Foster συνέκρινε την τρέχουσα πανδημία κοραναϊού με προηγούμενες κρίσεις που έχουν επηρεάσει τις πόλεις, οι οποίες οδήγησαν σε βελτιώσεις στα πρότυπα κτιρίων και στην αρχιτεκτονική που υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός υγειούς περιβάλλοντος..

"Πάρτε το Λονδίνο ως παράδειγμα», εξήγησε. "Η Μεγάλη Πυρκαγιά, το 1666, δημιούργησε Κωδικούς Δόμησης που οδήγησαν στην κατασκευή πυρίμαχων τούβλων.” "Η επιδημία της χολέρας στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα οδήγησε στον καθαρισμό του Τάμεση που μέχρι τότε ήταν ένας ανοιχτός υπόνομος και στην δημιουργία των σύγχρονων συστημάτων απολύμανσης", πρόσθεσε. «Στη συνέχεια, η φυματίωση χτύπησε και βοήθησε στη γέννηση του σύγχρονου κινήματος στην αρχιτεκτονική - μεγάλα παράθυρα, φυσικό φως στους εσωτρικούς χώρους, βεράντες", συνέχισε.

"Αλλά κάθε μία από αυτές τις συνέπειες - πυρίμαχη κατασκευή, αποχέτευση, καταπράσινα πάρκα, μοντερνισμός - θα συνέβαινε ούτως ή άλλως

"Έχουμε πλέον επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα πράσινα κτίρια με φυσικό εξαερισμό δεν είναι μόνο καλά για την υγεία σας, αλλά μας επιτρέπουν να αποδίδουμε καλύτερα", σχολίασε."Αυτά τα είδη κτιρίων αποτελούν τώρα την εξαίρεση. Αλλά θα μπορούσαν να γίνουν mainstream. Έχουμε επίσης απόδειξη ότι οι χώροι πρασίνου στις πόλεις - όσο μεγάλες ή μικρές και αν είναι- συμβάλλουν στην υγεία και την ευημερία".Όσον αφορά τις μεταφορές, είπε ότι οι τρέχουσες τάσεις προς τα ηλεκτρικά οχήματα θα συνεχιστούν, καθώς και η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών ποδηλάτων και σκούτερ, ενώ θα μπορούσε να εισαχθεί φόρτιση εν κινήσει και θα μπορούσαν να επιστρέψουν τα monorail.Είπε επίσης ότι οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων θα μπορούσαν να εξαφανιστούν και να απελευθερώσουν σημαντικούς δημόσιους χώρους ενώ η γεωργία θα μπορούσε να επιστρέψει στις πόλεις ως ένας από τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι αστικές περιοχές θα μπορούσαν να γίνουν πιο πράσινες."Το σωρευτικό αποτέλεσμα μερικών απ 'αυτές τις πολλές τάσεις μεταμορφώνει τα κέντρα της πόλης και τις τοπικές γειτονιές, καθιστώντας τα πιο αθόρυβα, καθαρότερα, ασφαλέστερα, πιο υγιή, πιο φιλικά, με τα πόδια, ποδήλατο και, εάν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, να είναι πιο πράσινα", είπε .

Ο αρχιτέκτονας ήταν θετικός ότι οι πόλεις θα ανακάμψουν από την τρέχουσα κρίση υγείας. Υπενθύμισε την ισπανική πανδημία γρίπης στις αρχές του 20ού αιώνα ως απόδειξη ότι οι πόλεις δεν θα έπρεπε να επιβάλουν μακροπρόθεσμα κανόνες κοινωνικής απόστασης.

"Η ιστορία μας λέει ότι το μέλλον μας δεν αποτυπώνεται στην απόσταση των δύο μέτρων”, δήλωσε ο Foster."Η τελευταία μεγάλη πανδημία το 1918-20 στοίχισε περισσότερες ζωές κυρίως νέους, δημιούργησε ερημικά κέντρα πόλεων, μάσκες προσώπου, lockdowns και καραντίνες", συνέχισε.«Ακούγεται οικείο; Οδήγησε επίσης στην κοινωνική και πολιτιστική επανάσταση της δεκαετίας του 1920, και δημιουργησε μεγάλους δημόσιους χώρους συγκέντρωσης, πολυκαταστήματα, κινηματογράφους και στάδια».

Ο αρχιτέκτονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των πόλεων σε χώρους που είναι πιο ελκυστικοί για να ζουν και πιο ανθεκτικοί σε μελλοντικά θέματα υγείας.