Ισραηλινοί επενδύουν μέσω Hines στο ευρωπαικό real estate
Ισραηλινοί επενδύουν μέσω Hines στο ευρωπαικό real estate

Ισραηλινοί επενδύουν μέσω Hines στο ευρωπαικό real estate

Το ποσό των $108 εκατ. συγκέντρωσε από Ισραηλινούς επενδυτές για το ευρωπαϊκό ταμείο ακινήτων της “Hines European Value Fund 2 (HEVF 2).
RE+D magazine
03.09.2021

Η Hines άντλησε $108 εκατ. από Ισραηλινούς για για το ευρωπαϊκό ταμείο ακινήτων της


Ειδικότερα, η Menora Mivtachim, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες του Ισραήλ πρόκειται να επενδύσει $88 εκατ. στο HEVF 2 μαζί με άλλα $20 εκατ. από ιδιώτες επενδυτές με έδρα το Ισραήλ. 

Η Menora που ιδρύθηκε το 1935 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της χώρας και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο. Ο όμιλος έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των $80 δισ. και έχει δεσμευτεί για το HEVF2 καθώς επιδιώκει περισσότερη “παρουσία” στον ευρωπαϊκό κλάδο του real estate.

Η Hines, είναι ένας από τους μεγαλύτερους  επενδυτές και διαχειριστές ακινήτων στον κόσμο, με παρουσία σε 27 χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, η Hines ενεργεί ως διαχειριστής επενδύσεων για επενδύσεις άνω των $25,7 δισ, συμπεριλαμβανομένων των δύο εμβληματικών επενδυτικών Ταμείων της, του HEVF 2 και του HECF.

Μέσω των HEVF η Hines επενδύει σε μεγάλους τομείς ακινήτων της Ευρώπης. Το HEVF 1,  δημιουργήθηκε το 2017, και επενδύει σε γραφεία, ενώ το HEVF 2, που δημιουργήθηκε το 2019, επενδύει κατά βάση στους τομείς της εφοδιαστικής, των γραφείων και σε κατοικία. 

Το ταμείο έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 10 επενδύσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία όπου έχει πλέον διατεθεί πάνω από το 70%. 


 Η Hines Greece

 Η Hines Greece δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2014 και σήμερα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου $490 εκατ. Έκανε το ντεμπούτο της το 2017 αποκτώντας, από κοινού με την Henderson Park, μέσω πλειστηριασμού, προς €33 εκατ., το ξενοδοχείο Athens Ledra, που κατόπιν ολοκληρωτικής ανακαίνισης τέθηκε υπό τη διαχείριση του ομίλου Hyatt, με το brand Grand Hyatt Athens. Στην συνέχεια απέκτησε μέσω και πάλι πλειστηριασμού της Εθνικής Leasing το γειτονικό κτήριο που στεγάζονταν οι κινηματογράφοι Odeon star City με τιμή λίγο πάνω από €20 εκατ στο οποίο κατασκευάζει νέα ξενοδοχειακή μονάδα. 

Μαζί με τη Henderson, έχει αποκτήσει τα ξενοδοχεία Coral και Ερμής του ομίλου Μαμιδάκη, το πέντε αστέρων Apollonia Beach Resort & Spa, το τετράστερο Santa Marina Beach Resort και το πεντάστερο Sitia Beach City Resort & Spa, που βρίσκονται στην Κρήτη ενώ τελευταία απέκτησαν έκταση 71 στρεμμάτων στη Βούλα όπου επιδιώκουν την ανάπτυξη 400 κατοικιών με κοινόχρηστες εγκαταστάσεις αναψυχής.

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκει το κτήριο γραφείων επί της Βασ Σοφίας 23 στο κέντρο της Αθήνας καθώς επίσης και το εμπορικό κέντρο που στεγάζεται η LeroyMerlin στον Κηφισό. To εν λόγω οικόπεδο απέκτησε από την Blackrock, η οποία εγκατέλειψε τα σχέδια ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου Academy Gardens, και πώλησε το ακίνητο της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη προς 7 εκατ. ευρώ στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία.