Κεφάλαιο κίνησης ως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, και κατασκευαστές
 Κεφάλαιο κίνησης ως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, και κατασκευαστές

Κεφάλαιο κίνησης ως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, και κατασκευαστές

Με εγγύηση ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ
RE+D magazine
05.10.2021

Πιο εύκολη και μικρότερου κόστους τραπεζική χρηματοδότηση ανοίγει για ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο της χώρας η έγκριση και λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας HDB – ΤΜΕΔΕ που μόλις ξεκίνησε.

Αφορά την εγγυοδοσία για κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, για κάθε μηχανικό, μελετητής και κατασκευαστής που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος. Το δάνειο χορηγείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας που συνδημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ-HDB) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

 Τι είναι το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ - ΤΜΕΔΕ

 Στόχος του νέου Ταμείου είναι να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των Ελλήνων μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών αλλά και των χιλιάδων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

 Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» συγχρηματοδοτείται κατά 70% από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 30% από κεφάλαια του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Διαχειριστής του Ταμείου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB με ιδιωτικό φορέα, το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕκαι μάλιστα για τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου με θεματική/κλαδική αναφορά, με ωφελούμενο τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.

 Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» παρέχει εγγύηση σε δάνεια που χορηγούν οι 9 συνεργαζόμενες τράπεζες (AlphaBank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τρ. Πειραιώς, AtticaBank, OptimaBank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου),  προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό για τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές, αλλά και τους χιλιάδες επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 Γρήγορα δάνεια έως 200.000€ με ευνοϊκούς όρους


Μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» κάθε δικαιούχος που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, έως €200.000 με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και το ΤΜΕΔΕ να αναλαμβάνει μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Με τον τρόπο αυτό αμβλύνονται οι δυσκολίες δανειοδότησης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις, με τη διαδικασία να γίνεται ευκολότερη, ταχύτερη και σημαντικά οικονομικότερη για όλα τα μέρη.

Στόχος της κοινής προσπάθειας ΤΜΕΔΕ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) είναι να διευκολύνει και να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση  των επιχειρήσεων, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο στόχος υλοποιείται με την ενεργοποίηση αυτού του στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου θεματικής ενότητας προς τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.

 Για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης  στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr.

 Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Οι εννέα τράπεζες που μετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: AlphaBank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, AtticaBank, OptimaBank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου. Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν.