Κλειστό 1 στα 5 από τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας
Κλειστό 1 στα 5 από τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας

Κλειστό 1 στα 5 από τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας

Ζοφερή είναι η εικόνα της χρονιάς που μόλις έφυγε για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις για το νέο έτος.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.01.2021

«Πολικές θερμοκρασίες» στην Επισκεψιμότητα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία κάλυψαν μόνο το 1/3 των αναγκών.

 

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ξενοδοχεία με τίτλο "Η ενίσχυση της ρευστότητας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος" ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.

Οπως φαίνεται στην έρευνα -που πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020-  μόνο 1  από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.   

Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου. 

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν, ενώ η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία 

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων, ενώ ένα επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020, που φτάνει τα 278.365.800 ευρώ αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Θετικό είναι το γεγονός ότι, παρόλη την εικόνα που επικράτησε, με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, επεσήμανε: «Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των Ελληνικών Ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά. Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας  είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος  για να παραμείνει ισχυρός. Όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ  φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Οπως είπε ο ίδιος σχολιάζοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία "η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το εργαλείο όπου μακράν βαθμολογείται από τους συναδέλφους με τον καλύτερο βαθμό εκτίμησης όσον αφορά στην λειτουργία και αμεσότητά του". Ωστόσο χρειάζονται κι άλλα προκειμένου ο κλάδος να παίξει ένα πολύ άμεσο ρόλο στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Πιο εύκολα θα πάρει εμπρός ο τουρισμός παρά άλλοι κλάδοι".