Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για το μέλλον του project της Hines στη Βούλα
Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για το μέλλον του project της Hines στη Βούλα

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για το μέλλον του project της Hines στη Βούλα

Η αλλαγή του συντελεστή δόμησης και οι προσφυγές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο ΣτΕ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
08.09.2021

Έν αναμονή σημαντικών εξελίξεων βρίσκεται η επένδυση των Hines και Henderson στην περιοχή της Βούλας.

 

Το μεγαλεπίβολο έργο έλαβε πρόσφατα έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή η οποία το εντάσσει στις στρατηγικές επενδύσεις με ορίζοντα υλοποίησης μια τετραετία. O σχεδιασμός αφορά στην αξιοποίηση ακινήτου 71 στρεμμάτων στην περιοχή γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη ή αλλιώς «Εφοπλιστικά», η οποία αποκτήθηκε τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη.

Η επένδυση που υλοποιεί η VHPH PROPERTIES, κοινοπραξία των Hines και Henderson Park, υπολογίζεται να ανέλθει στα €135.921.252 εκατ. και αφορά την ανέγερση 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών.Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις  και θα περιλαμβάνει εκτος των κατοικιών χώρους στάθμευσης αλλά και κοινές υποδομές που θα υποστηρίζουν τις κατοικίες, γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ιδιωτικούς κήπους, και υπηρεσίες ασφάλειας.

Από την επένδυση αναμένεται να δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Η επιτρεπόμενη χρήση γης στην περιοχή είναι “αμιγής κατοικία”.στην οποία επιτρέπεται μόνον η ανέγερση κατοικιών και μικρών καταστημάτων που απευθύνονται σε μεγέθη γειτονιάς.  Ο ισχύον ΣΔ είναι 0,6 το Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κάθε κτιρίου στα13,00 μ ενώ σε όλα τα κτίρια είναι υποχρεωτική η εφαρμογή κεκλιμένης στέγης μέγιστου ύψους +2,00 μ

Οι αντιδράσεις

«Σύννεφα» εξακολουθούν, ωστόσο, να βαραίνουν την μεγαλύτερη ίσως επένδυση στα νότια προάστια μετά το Project στο Ελληνικό, με τον Δήμο Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης να εκφράζει τις δικές του ενστάσεις από την αρχή που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η επένδυση και να καταθέτει εξώδικο και αγωγή διεκδικώντας σήμερα την δημιουργία ελεύθερων χώρων για τους πολίτες.

Όπως δήλωσε στο ered.gr ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος «είμαστε υπέρ της επένδυσης η οποία όμως δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται στρατηγική αφού αποτελεί ένα ξεκάθαρα κατασκευαστικό Project το οποίο δεν έχει ούτε προστιθέμενη αξία, ούτε δίνει μόνιμες θέσεις εργασίας, ούτε έχει καινοτομία νεοτερισμό και τεχνολογία. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας που αξιοποιεί ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο, τον τελευταίο που υπάρχει και δομείται συνολικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μετά από σχετική πολεοδομική μελέτη γνωμοδοτεί στην μείωση του συντελεστή δόμησης στην ευρύτερη περιοχή από 0,6 που είναι σήμερα στο 0,3 ώστε να διορθωθούν, όπως λέει, τα λεγόμενα πολεοδομικά ισοζύγια, ενώ παράλληλα, αποφάσισε την αναστολή οικοδομικών αδειών καθώς και οικοδομικών εργασιών.  

"Ζητούμε να σεβαστούν οι επενδυτές το περιβάλλον με ήπιας μορφής δόμηση γιατί αυτό το περιβάλλον το έχει φτιάξει ο δήμος και η τοπική κοινωνία διαχρονικά" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος και υπογραμμίζει ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου η δημοτική αρχή θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με τα τρία αιτήματα (αλλαγή συντελεστή δόμησης, αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών και για τον χαρακτηρισμό αυτής της επένδυσης ως στρατηγική).