Μαζί στη στοά, McArthurGlen και Legendary Food
Μαζί στη στοά, McArthurGlen και Legendary Food

Μαζί στη στοά, McArthurGlen και Legendary Food

Οι δύο διεκδικητές θα αναλάβουν από κοινού την εμπορική αξιοποίηση των καταστημάτων του Αρσακείου
Share Copy Link
05.12.2018

Μετά από οκτάμηνη διαπραγμάτευση, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του σχήματος που θα λειτουργήσει τη εμπορική στοά του «Αρσακείου Μεγάρου» στην Αθήνα ως εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο.

 

Στους δύο τρίτος δεν χωρεί, οπότε μετά την αποχώρηση του Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σουηδία στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων, οι δύο που απέμειναν μετά το καλοκαίρι αποφάσισαν να συμπράξουν, εισφέροντας κάθε πλευρά το δυνατό της σημείο.

 Σε ότι αφορά την McArthurGlen, η παρουσία της στα εμπορικά χωριά είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς ήδη διαθέτει και λειτουργεί στις σημαντικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, και σε μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, αλλά και στην Αθήνα το εκπτωτικό χωριό στην Παιανία.

Οσο για τη Legendary Food του Αρη Κεφαλογιάννη (εταιρεία τροφίμων ΓΑΙΑ), αυτή αποτελεί το success story της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας με την τυποποίηση προϊόντων ελαιολάδου και παρουσία στις διεθνείς αγορές.

 Πληροφορίες θέλουν το κοινό επιχειρηματικό σχήμα, που προέκυψε μετά από τρεις διαδοχικές φάσεις και τριπλασίασε το αρχικό τίμημα να λειτουργεί από κοινού με στόχο την επανεκκίνηση του εμπορίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης και την ασφαλή επέκταση της βόλτας του ξένου –κυρίως- επισκέπτη της Αθήνας προς την πλατεία Ομονοίας. Αρωγός στην προσπάθεια τα νέα ξενοδοχεία που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, αξιοποιώντας μέσα από αλλαγή χρήσης τα ακίνητα ιδιοκτησίας των ασφαλιστικών Ταμείων.

 Η ΣΤΟΑ

Η εμπορική στοά του «Αρσακείου Μεγάρου» στην Αθήνα, αποτελεί ιδιοκτησία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία. Στο διαγωνισμό, διατίθεται το τμήμα που περιλαμβάνει τις εμπορικές στοές Αρσακείου- Ορφέως και Βιβλίου, συνολικής επιφάνειας 10.000 τμ., οι οποίες θα παραχωρηθούν με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 35 ετών. Από τον διαγωνισμό εξαιρούνται οι μισθωμένοι στο ελληνικό Δημόσιο χώροι για τη στέγαση του ΣτΕ. Ολο το οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο και το Καυταντζόγλειο Μέγαρο, μνημείο.

 Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846 (όταν χτίστηκε το πρώτο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου) έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτιριακό συγκρότημα κατελάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή. Το μέγαρο αυτό στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό. Κατά τα επόμενα χρόνια το μέγαρο στέγασε το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών. Τα δικαστήρια αποχώρησαν από αυτό περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

 Το 1984 αποφασίστηκε η μίσθωση των χώρων του Καυταντζόγλειου Μεγάρου, των υπογείων, του πρώτου ορόφου και του δευτέρου ορόφου του όλου κτιρίου, στο ελληνικό Δημόσιο για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον σκοπό αυτό ανακαινίστηκε όλο το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τα ισόγεια καταστήματα, έπειτα από μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Μάλιστα, η μελέτη αυτή και το όλο έργο έχει βραβευθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra.

 Ας σημειωθεί ότι κατά το έτος 1937 κατεδαφίστηκε μια πτέρυγα του Καυταντζογλείου και στον αίθριο χώρο χτίστηκε το κινηματοθέατρο «Ορφέας», γνωστό στους παλαιότερους και ως χώρος συναυλιών. Στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1980, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του μεγάρου, ο «Ορφέας» κατεδαφίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε η Στοά του Βιβλίου, με είσοδο από τη Στοά Αρσακείου και την οδό Πεσμαζόγλου, στο δώμα της οποίας διαμορφώθηκε το αίθριο όπως είναι στη σημερινή του μορφή.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια στους χώρους λειτουργούσαν πολλά καταστήματα, κυρίως δερμάτινων ειδών, καθώς και καταστήματα ειδών πολυτελούς ένδυσης, γεγονός που το επενδυτικό σχήμα συνυπολογίζει στους δυνητικούς πελάτες.