Μεγάλη η επιβάρυνση των καταναλωτών από "πειραγμένες" αντλίες καυσίμων
Μεγάλη η επιβάρυνση των καταναλωτών από "πειραγμένες" αντλίες καυσίμων

Μεγάλη η επιβάρυνση των καταναλωτών από "πειραγμένες" αντλίες καυσίμων

Αυξημένη τάση εμφανίζει η παραβατικότητα των πρατηρίων καυσίμων σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ.
RE+D magazine
20.10.2021

Με τεράστια ποσά που φθάνουν ακόμη και τα €90 εκατ. το χρόνο επιβαρύνονται οι καταναλωτές από λιγότερα καύσιμα που προμηθεύονται από "πειραγμένες" αντλίες, ενώ άλλα 100-150 εκατ. ευρώ είναι η απώλεια εσόδων του Δημοσίου από την παράνομη διακίνηση καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία).

Τις εκτιμήσεις αυτές ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αληγιζάκης, σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία του κλάδου των καυσίμων, τονίζοντας παράλληλα ότι ενώ έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, και υφίσταται βούληση εκ μέρους της Πολιτείας, ωστόσο η παραβατικότητα παραμένει διαχρονικό πρόβλημα καθώς οι "επιτήδειοι" εφευρίσκουν νέους τρόπους παράκαμψης της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η παραβατικότητα εμφανίζει αυξητικές τάσεις, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΑΔΕ που εντοπίζει παράνομες δεξαμενές με χημικές ουσίες που αναμειγνύονται με τα καύσιμα.

Αναφορικά με την πορεία της αγοράς, τονίστηκε ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν αλλά στη συνέχεια η άρση τους και η καλή τουριστική σεζόν έφεραν θετικό πρόσημο. Συνολικά, στο 8μηνο η αγορά καυσίμων εμφανίζει πτώση 7 %, αν και τα καύσιμα κίνησης κινούνται ανοδικά ( βενζίνη +2%, πετρέλαιο κίνησης +6%), καθώς η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένη κατά 41%.