Μέσω φορολογίας ο έλεγχος των τιμών σε κατοικίες
 Μέσω φορολογίας ο έλεγχος των τιμών σε κατοικίες

Μέσω φορολογίας ο έλεγχος των τιμών σε κατοικίες

Το κρατικό συμβούλιο της χώρας προωθεί νέες μεταρρυθμίσεις για την ακίνητη περιουσία.
RE+D magazine
26.10.2021

Περισσότερες περιοχές και περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων «αγγίζουν» οι νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί το κρατικό συμβούλιο της Κίνας.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Μόνιμη επιτροπή του Κογκρέσου (το κορυφαίο νομοθετικό όργανο της χώρας) έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει σε μια πιο ορθολογική αγορά ακινήτων και θα έχει διάρκεια για πέντε χρόνια.

Οι τοποθεσίες και ο αριθμός των περιοχών στις οποίες θα ξεκινήσουν πιλοτικά οι νέες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι τιμές των ακινήτων στην Κίνα έχουν εκτοξευθεί σε δυσβάστακτα επίπεδα από το 1998 και η κυβέρνηση δίνει μια συνεχή «μάχη» για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας. Οι αρχές ξεκίνησαν να δοκιμάζουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2011 στη Σαγκάη και την Τσονγκίνγκ επιβάλλοντας ετήσιες χρεώσεις σε δευτερεύουσες κατοικίες ή σε υψηλές τιμές.

Σημειώνεται ότι οι κατοικίες που ανήκουν σε ιδιώτες δεν υπόκεινται σήμερα σε φόρους σύμφωνα με νομοθεσία του 1986 ενώ υπάρχει ετήσιος φόρος στα εμπορικά ακίνητα.

Οι τοπικοί άρχοντες κερδίζουν έσοδα από τις εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων κυρίως μέσω πώλησης γης κάτι το οποίο άγγιξε τα $1,3 τρις την περυσινή χρονιά.

Οι παράγοντες του κλάδου των ακινήτων λένε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι σαφείς μέχρι στιγμής.