Με το φόβο των ανατιμήσεων η αγορά κατοικίας
Με το φόβο των ανατιμήσεων η αγορά κατοικίας

Με το φόβο των ανατιμήσεων η αγορά κατοικίας

Αυξήσεις 20% με 25% εκτιμά η αγορά στο κόστος κατασκευής.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.10.2021

Με την αγωνία να ξεμείνουν με μεγάλο «στοκ» διαμερισμάτων ζουν αρκετοί κατασκευαστές οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είδαν και πάλι την… αγορά να κινείται μετά από σχεδόν δυο χρόνια κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς στο ered.gr «πάνω που οι τράπεζες ξεκίνησαν να παρέχουν ρευστότητα και οι υποψήφιοι αγοραστές άρχισαν να κινούν και πάλι την αγορά κατοικίας έρχονται οι ανατιμήσεις των α’ υλών ως επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης για να δυσκολέψουν τις πωλήσεις νεόδμητων διαμερισμάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά 20% με 25% περίπου γεγονός που μεταφράζεται με επιπλέον €150 με €200 / τ.μ.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, τα οποία αρκετοί developers σε Ελλάδα και εξωτερικό τα «προ-κρατούν» ώστε με τον τρόπο αυτό να έχουν επάρκεια και καλύτερη τιμή, είναι μάλλον διογκωμένες αφού ορισμένοι κερδοσκοπούν με σκοπό να «ρεφάρουν» μέρος των απωλειών που έφερε η πανδημία του Covid-19 για περίπου 18 μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν νέα άνοδο της τάξης του 4,6% το πετρέλαιο κίνησης-diesel να καταγράφει αυξήσεις 20,6%, τους σωλήνες χαλκού 16,4%, το σίδηρο οπλισμού 16,3%, τους αγωγούς από χαλκό 12,1% και τα θερμαντικά σώματα 7,5%.

Τα πράγματα για τους κατασκευαστές που έχουν να παραδώσουν ακίνητα που πουλήθηκαν πέρυσι ή πρόπερσι -με άλλες τιμές και δεδομένα- είναι ιδιαίτερα δύσκολα αφού σήμερα το κόστος κατασκευής είναι αυξημένο και η νέα σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται ήδη μειώνει δραστικά το ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας παρά και τα όσα "ελαφρυντικά" προωθεί η κυβέρνηση όπως την δραστική μείωση του φόρου ΕΝΦΙΑ, επιδοτήσεις κ.ά