Με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου η περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά
Με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου η περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά

Με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου η περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά

Πολεοδομικό κέντρο χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερου τμήμα της περιοχής του Αγ. Διονυσίου Πειραιά σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ)
RE+D magazine
02.06.2021

Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής

 Σύμφωνα με το Συμβούλιο το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής του Αγ. Διονυσίου Πειραιά χωρικού σχεδιασμού αποτελεί σχέδιο υπερτοπικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας για τη μητροπολιτική περιοχή του Πειραιά, καθώς στοχεύει στη δημιουργία του πλαισίου χωρικής οργάνωσης για την αστική ανάπλαση της περιοχής. 

 Η πρόταση χωρικού προορισμού συνίσταται στον καθορισμό του μεγαλύτερου τμήματος αυτής ως πολεοδομικό κέντρο (με εξαίρεση ορισμένων χρήσεων) και στον καθορισμό τμημάτων ως «ελεύθεροι χώροι-Αστικό πράσινο» και ως «αθλητικές εγκαταστάσεις». Συγκεκριμένα καθορίζονται 2 ζώνες,  Πολεοδομικό κέντρο 1 και Πολεοδομικό κέντρο 2 με διαφοροποιήσεις όπως αυτή της χρήσης των πολυκαταστημάτων.

 Παράλληλα, το ΕΠΣ εξελίσσει κατά πολύ την προτεινόμενη ανάπλαση του ΓΠΣ του 1988, ρυθμίζοντας πολεοδομικά αυτή την κομβικής σημασίας αναπτυσσόμενη περιοχή του Δήμου. Δίνονται πολεοδομικά κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης, αν και υποβαθμισμένης περιοχής, με χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων για παραχώρηση χώρων για δημόσια χρήση με παράλληλη διατήρηση των θεσμοθετημένων συντελεστών δόμησης.