Μήλο της έριδος για τους developers η επένδυση της Microsoft
Μήλο της έριδος για τους developers η επένδυση της Microsoft

Μήλο της έριδος για τους developers η επένδυση της Microsoft

Το κολοσσιαίο project αφορά στην δημιουργία ενός συμπλέγματος τριών κέντρων δεδομένων στην περιοχή της Αττικής.
Share Copy Link
RE+D magazine
21.10.2020

Μήλο της έριδος για τις ελληνικές εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων αποτελεί η επένδυση που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Microsoft, Brad Smith.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ictplus.gr το Data Center θα κατασκευαστεί στο Λαύριο στο οικόπεδο του παλαιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και επί του λιμένος της πόλης

Το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της πάλαι ποτέ ισχυρής οικογένειας Λαναρά έχει έκταση άνω των 100 στρεμμάτων και γειτνιάζει με ελεύθερα οικόπεδα ανάλογης έκτασης, τα οποία φέρεται ότι θα αξιοποιηθούν καθώς θα απαιτείται η ανέγερση κτηριακών μονάδων που θα υποστηρίξουν την λειτουργία τους όπως π.χ αποθήκες αλλά και κατοικίες των 200 και πλέον εργαζομένων που απαιτούνται αρχικά για την 24ωρη λειτουργία και τεχνική υποστήριξη των υποδομών.Η επένδυση για την ανάπτυξη των τριών Data Centers, ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ και καθιστά την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο όσον αφορά τις υποδομές cloud, μάλιστα, όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του project ο πρωθυπουργός "η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα απέκτησε και το cloud της".

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μόλις η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Microsoft έχει δημιουργήσει ή πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ένα data center region.

Οπως αναφέρουν πηγές του κλάδου των ακινήτων "αναμένεται να δοθεί μάχη στην διεκδίκηση του μεγάλου αυτού έργου" καθώς όπως λένε "ποιός developer δεν θα ήθελε να έχει αυτή την σημαντική συνεργασία στο βιογραφικό του".

Οπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές το μεγάλο αυτό έργο θα είναι "πράσινο" αφού η Microsoft δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα βιοκλιματικά κτίρια που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας για την θέρμανση, την ψύξη και τον φωτισμό. Επίσης, όπως φαίνεται και από τα campus που έχει στις ΗΠΑ της αρέσουν και τα "συμμετρικά" κτίρια που δίνουν την αίσθηση της πανεπιστημιούπολης.