Νέα προσπάθεια για Διπλή Ανάπλαση
Νέα προσπάθεια για Διπλή Ανάπλαση

Νέα προσπάθεια για Διπλή Ανάπλαση

Οι ενδιάμεσες συμφωνίες θα κρίνουν κατά πόσο είναι εύκολο να προχωρήσει η «στοιχειωμένη» διπλή ανάπλαση που σηματοδότησε το τέλος του μεγαλύτερου developer της μεταπολεμικής Αθήνας του Μπάμπη Βωβού.
RE+D magazine
20.11.2020

Ο προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκ. ευρώ

Και αυτές δεν είναι ούτε λίγες, ούτε εύκολες, αν υποθέσει κάποιος ότι υπάρχουν τα λεφτά για να υλοποιηθεί το project των €155 εκατ. που προϋπολόγισε ο μηχανισμός του Δήμου της Αθήνας σε συνεργασία με τις τράπεζες Alpha & Πειραιώς ή αλλιώς την εταιρεία Ελαιώνας ΑΕΠ στην οποία τα δύο χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα συμμετέχουν με ποσοστό 50% έκαστο.Το πρώτο αγκάθι ακούει στο όνομα του γηπέδου μπάσκετ για το οποίο ο Δήμος της Αθήνας ανέλαβε την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της Κ.Α.Ε. ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο τη χωροθέτησή του με τις απαιτούμενες αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.

Πέρα από τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ ΠΑΟ, την Περιφέρεια, τα συναρμόδια υπουργεία και το Υπερ-Ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ), που όλοι έχουν λόγο στην μία περιοχή ή την άλλη, η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας δημιουργεί ένα σημαντικό momentum, το οποίο κατ’ αρχήν οι δύο τράπεζες θέλουν να εκμεταλλευθούν ώστε να πάρουν πίσω τα €110 εκατ. που η Διεθνής Τεχνική δανείστηκε για να κατασκευάσει τον φέροντα οπλισμό του κτιρίου που θα φιλοξενούσε το εμπορικό κέντρο αρχικής επιφάνειας 70.000 τμ., το οποίο στη συνέχεια περιόρισε το ΣτΕ στα 52.000 τμ.Βέβαια σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα δεδομένα προσομοιάζουν έστω και κατ’ ελάχιστον, με τον καιρό που developers όπως ο Βωβός ή η ΕΚΤΑΣΙΣ κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι παρά την ευφορία που επικρατούσε γύρω από τα ακίνητα. Σήμερα εν μέσω κορονοϊού τόσο τα εμπορικά κέντρα πλήττονται από το ηλεκτρονικό εμπόριο εγκλωβίζοντας μεγάλα επενδυτικά σχήματα, αλλά και ο Παναθηναϊκός έχει μεν το όνομα, αλλά όχι… τη χάρη να προσελκύσει φιλάθλους μακριά από τη Λεωφόρο.

Η νέα φουρνιά εταιρειών ανάπτυξης όπως η Dimand ή η Hines βρίσκονται πιο κοντά στις τράπεζες διαθέτουν τεχνογνωσία και υποστηρίζονται από επενδυτικά κεφάλαια, αλλά δεν αποτελεί γι’ αυτές ένα έργο που θα το αναλάβουν χωρίς να εκτεθούν σε μεγάλο κίνδυνο.Οπότε καθοριστικός παράγοντας είναι η χρηματοδότηση δεδομένου ότι πλέον στο μέρος που αφορά τη χωροθέτηση, τις χρήσεις και τη δομήσιμη επιφάνεια το έργο είναι σε ικανά ώριμο στάδιο, δεδομένης και της πολιτικής βούλησης στήριξης ενός έργου αστικής ανάπλασης.

Το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας συνυπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτης Μαλακατές, ο Γιάννης Αλαφούζος, μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ως εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνας, παρουσία των Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του επικεφαλής της Alpha Real Estate Investment Ιωάννη Γκάνου του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων κ. Αλέξανδρου Τσιατσιάμη, και του Ανώτερου Γενικού Διευθυντή της τράπεζας Πειραιώς κ Γεώργιου Κορμά

Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης:


Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ, εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης, και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσηςΜε το νέο πάρκο- τοπόσημο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας.

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται:

  • γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων
  • αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.
  • ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
  • αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.
  • 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα
  • χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων
  • έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.
  • σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές

Σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης και πιο συγκεκριμένα σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος θα χωροθετήσει -κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό- τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.Προϋπολογισμός και πηγές χρηματοδότησης

Ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του οποίου ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκ. ευρώ περίπου. Για το σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων.

Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χρήση, οι όροι λειτουργίας καθώς και τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων, θα συμφωνηθούν με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός της οποίας θα αποτελεί την επίσημη και φυσική έδρα.Ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 30 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης. Η ΑΕΠ Ελαιώνας, με ιδίους πόρους, αναλαμβάνει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει την μελέτη και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όσο αυτών του Δήμου Αθηναίων.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τα έργα υποδομής και στις δύο περιοχές ανέρχεται στο ποσό των 37,5 εκ. ευρώ περίπου, με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Χρονοδιάγραμμα

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και του γηπέδου ποδοσφαίρου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2021.

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσεων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2021.

Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.11.2021.

Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προσδιορίζεται στο Δ΄ τρίμηνο του έτους 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Ο χρόνος κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού υπολογίζεται στους δώδεκα μήνες. Η προκήρυξη του δημόσιου διαγωνισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Παράλληλα, ως προς το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της Κ.Α.Ε. ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.

ΕΔΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ