Νέες διαστάσεις στο «θρίλερ» της χρεοκοπίας του κινέζου developer
Νέες διαστάσεις στο «θρίλερ» της χρεοκοπίας του κινέζου developer

Νέες διαστάσεις στο «θρίλερ» της χρεοκοπίας του κινέζου developer

Απευθύνεται σε συμβούλους που βοήθησαν στις περιπτώσεις των Lehman, Noble Group.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
15.09.2021

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της μεγαλύτερης Κινεζικής εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων Evergrande που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αναστατώνοντας τις διεθνείς αγορές και ειδικά τον Κινεζικό κλάδο του real estate.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του κινεζικού κολοσσού έκανε ένα βήμα παραπέρα στην πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της το οποίο αγγίζει τα $350 δις. προσλαμβάνοντας εξωτερικό οικονομικό σύμβουλο που βοήθησε και στην περίπτωση της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers καθώς και της Noble Group.

Η εταιρεία προσέλαβε την αμερικανική εταιρεία εμπειρογνωμόνων Houlihan Lokey και την επενδυτική τράπεζα Admiralty Harbour Capital με έδρα το Χονγκ Κονγκ για να αξιολογήσουν την δομή των κεφαλαίων της, την ρευστότητα και να διερευνήσουν τρόπους διαχείρισης της τρέχουσας κρίσης χρέους.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μήνες οικονομικής δυσπραγίας στον developer με έδρα την πόλη Σενζέν. Οι αναφορές σχετικά με «χαμένες» πληρωμές σε εργολάβους, προσπάθειες επαναπρογραμματισμού πληρωμών για προϊόντα διαχείρισης πλούτου και η αποτυχία πώλησης περιουσιακών στοιχείων οδήγησαν τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στο να παρέμβουν για να αποτρέψουν ένα «σοκ» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η συμφωνία πρόσληψης αυτών των υψηλού προφίλ συμβούλων ουσιαστικά αφορά στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης όλων των εκκρεμών οφειλών» λέει η Zhou Chuanyi, πιστοποιημένη αναλύτρια της Lucror Analytics στη Σιγκαπούρη.

Οι μετοχές της China Evergrande υποχωρούν κατά 12% στα 2,97 δολάρια Χόνγκ Κόνγκ επίπεδα που δεν έχει ξανα γράψει στο ταμπλό από τον Νοέμβριο του 2014. Η πτώση για εφέτος φθάνει το 80% χάνοντας κεφαλαιοποίηση $20 δις. Σημειώνεται, τέλος, ότι τις δυο τελευταίες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πλήθος κόσμου (κυρίως επενδυτών αλλά και ιδιοκτητών ακινήτων) διαδηλώνει έξω από τα γραφεία του κινεζικού κολοσσού στην πόλη Σεζέν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίων κατοικιών συνολικής αξίας περίπου €170 δισ.