Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ

Ξεκίνησε και επίσημα ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ, με τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ –που λειτουργεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου- της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, με βασικότερο την εκμίσθωση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας.
01.12.2020

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που αυτή εξορύσσει για την παραγωγή σιδηρονικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 18% -24%. Η ΛΑΡΚΟ διατηρεί επίσης δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Ορισμένα εξ αυτών εκμισθώνονται από το κράτος ή τρίτους, ενώ άλλα ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα 33,4% και η ΔΕΗ 11,4%.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Και οι δυο διαγωνισμοί κινούνται εντός του πλαισίου που προδιαγράφουν η κείμενη νομοθεσία και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του 2014.

Οι δυο διαγωνισμοί (του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ και του ΤΑΙΠΕΔ), αν και ξεχωριστοί, ακολουθούν αντίστοιχη αρχιτεκτονική. Όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 5254/28.11.2020), τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να «τρέξουν» παράλληλα οι δυο διαγωνισμοί, με στόχο να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη διαδικασία αυτή και να συνεχιστεί η μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στη χώρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη λεγόμενη ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί. Επιδίωξη είναι η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα και οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021.